Efterkrigsdrama blev den store Bodil-vinder

Bodil fest 2016

Det blev endnu engang instruktøren Martin Zandvliets film ”Under sandet”, der løb med priserne, da Danske Filmkritikere i aftes uddelte årets Bodil-priser.

Det nervepirrende drama om unge, tilfangetagne tyske soldater, der efter krigen blev sat til at rydde miner langs den jyske vestkyst, blev således aftenens topscorer med hele tre Bodil-statuetter for henholdsvis bedste film, bedste mandlige hovedrolle og bedste mandlige birolle.

For den 43-årige skuespiller Roland Møller var Bodil-statuetten en personlig triumf. Det er ikke mange år siden, at Roland Møller var involveret i bandekriminalitet og tilbragte i alt fire år i fængsel. I 2002 tog hans liv imidlertid en radikal drejning, da han blev ansat som sangskriver for rapperen Jokeren – et job der åbnede vejen til filmverdenen.

– Tak, mor. Jeg vil gerne sige tak til min familie, der er her i aften. Det er ikke deres skyld, at mit liv tog sådan omvej. Jeg vil også godt sige tak til mine homies, der også er her. Og til alle mine venner, der har hjulpet mig, når livet har været rigtig svært. Jeg har vist været ret heldig, sagde en rørt Roland Møller, efter at han havde fået sin Bodil overrakt af Ghita Nørby og Trine Dyrholm.

Et andet af aftenens højdepunkter kom, da den 76-årige danskfødte skuespiller Anna Karina fik en Æresbodil for sit virke i international film.

Anna Karina er især kendt for sine roller under den nye bølge i fransk film i starten af 60’erne, hvor hun blandt andet samarbejdede en række år med instruktøren Jean Luc Godard. Rollen i Godards film ”En kvinde er en kvinde” (1961) indbragte hende prisen som bedste kvindelige skuespillerinde ved Berlinalen samme år.

Ved prisuddelingen blev det nyoprettede Kathrine Windfelds mindelegat uddelt for første gang til minde om den danske filminstruktør, som døde pludseligt sidste år. Legatet på 50.000 kroner gik til manuskriptforfatteren Maja Ilsøe, konceptuerende instruktør Pernilla August og skuespilleren Trine Dyrholm for deres ”nuancerede portrætter af kvinder” i tv-serien ”Arvingerne”.

Bodil-festen foregik for fulde huse i Teater Bremen i København, men blev derudover live-streamet til i alt 16 biografer rundt om i landet, som holdt deres egne Bodil-arrangementer.

Den samlede liste over aftenens priser så således ud:

Bedste danske film: ‘Under sandet’ instrueret af Martin Zandvliet
Bedste kvindelige hovedrolle: Mille Lehfeldt
Bedste mandlige hovedrolle: Roland Møller
Bedste kvindelige birolle: Trine Pallesen
Bedste mandlige birolle: Louis Hoffman
Bedste ikke-amerikanske film: ‘Mommy’ instrueret af Xavier Dolan
Bedste amerikanske film: ‘Birdman’ instrueret af Alejandro Gonzalez Iñárritu
Bedste fotograf: Magnus Nordenhof Jønck
Bedste dokumentarfilm: ‘The Man Who Saved the World’ instrueret af Peter Anthony
Særbodil: Peter Albrechtsen
Æresbodil: Anna Karina
Henning Bahs-prisen: Mia Stensgaard
Bedste manuskript: May el-Toukhy og Maren Louise Käehne for ‘Lang historie kort’
Kathrine Windfelds mindelegat: Manuskriptforfatter Maja Ilsøe, konceptuerende instruktør Pernilla August og skuespiller Trine Dyrholm for tv-serien ‘Arvingerne’