Filmanmeldelse: Everybody Wants Some – Richard Linklaters sublime 80’er-trip

Everybody wants some

5 popcorn

“Everybody wants some” er mange ting: En baseballfilm, en sexkomedie, en kærlighedshistorie og en fortælling om sammenhold mellem unge fyre. Men hvis man skal give den en etiket, der adskiller den fra andre film, er det, at det er den mindst suspensefyldte film nogensinde, som er hængt op på en fastlagt tidsramme. Den starter som en nedtælling af den sidste lange weekend før efterårssemestret begynder på et universitet i Texas, og den slutter næsten to timer senere med, at de studerende sidder klar til den første forelæsning.

Mangel på suspense er imidlertid ikke lig med kedsomhed, langt fra. Og da slet ikke, når manuskriptforfatteren og instruktøren er ingen ringere end Richard Linklater – manden bag den fremragende Before-kærlighedstriologi (”Before Sunrise”, Before Sunset” og ”Before Midnight”) og den ikke mindre fremragende coming of age film ”Boyhood”. Selv om filmens baseballspillende unge fyrede bruger tiden på at jagte sex, øl og andre former for nydelse, har ”Everybody Wants Some” hele tiden en undertone af dybsindighed.

Det er efteråret 1980 og Jake (Blake Jenner), er en frisk pitcher (baseball-kaster), der skal starte på universitet. Han ankommer til et af universitetets to baseball-huse, hvor han skal bo med resten af baseballholdet. De erfarne spillere/studerende byder ham velkommen, selv om en enkelt fyr straks understreger, at han ikke bryder sig om pitchere – og gør det kun iført underbukser og cowboystøvler. Træneren ankommer og forklarer reglerne: Ingen kvinder på 1. sal og ingen alkohol i huset; regler der ridses op for publikums skyld, så vi kan nyde at se de unge fyre bryde dem.

Resten af handlingen lyder nogenlunde sådan her: Fyrene spiller bordtennis, de øver sig på deres baseball, driller hinanden, ryger pot, lytter til musik og forsøger at score piger – i tilfældig rækkefølge. Der er mudderbrydning, halvnøgne mennesker der konkurrerer i Twister, fyre der danser til både disco, country og punk og en masse tilfældig sex. Og midt i det alt sammen bliver Jake forelsket i den drama-studerende Beverly (Zoey Deutch), som inviterer ham til en fest. Og han lærer sine holdkammerater at kende, hvis attituder er langt nemmere at huske end deres navne: Der en den fornuftige, den svage der mobbes lidt mere ned de andre, den dybsindige kvindebedårer og den temperamentsfulde alfahan for blot at nævne de vigtigste, og alle de andre som mindst får én betydningsfuld scene hver.

Lyder det frygtelig drengerøvsagtigt? Det er det også, men blændende fortalt “The Linklater way” med instruktørens legendariske fornemmelse for tid og en dialog, der sidder så lige i skabet, at man slet ikke tror, replikkerne er skrevet ned.

Lige som drengen i ”Boyhood” og Celine og Jesse i “Before”-triologien er disse unge baseballfyre opmærksomme på tidens gådefulde paradokser. Hvordan den på finurlig vis slynger sig ud ind, og hvordan den kan indfanges og fastholdes.

Linklater beskriver selv ”Everybody Wants Some” som en “åndelig fortsættelse” af hans mesterlige 70’er gymnasiefilm “Sidste vilde nat med kliken”. Men samtidig er den også en fortsættelse af ”Boyhood”, fordi den starter på nøjagtig det sted i hovedpersonens liv, som denne film sluttede med.

Filmens indfanger også på forrygende vis 80’erne, eller rettere slutningen af 70’erne, der som bekendt varede til omkring 1983. Man fristes til at sammenligne dens muskelsvulmende retro-æstetik, halvlange hår og stramme bukser med den, man oplevede i pornoens guldalder, men skuespillerne gør det alt for godt.

I stedet er ”Everybody Wants Some” en af de sjældne film, der i stedet for at bruge personernes sexdrive som udgangspunkt for kras kynisme eller plat vulgaritet bærer sin libido med mod om omtanke. Den dobbelttydige titel er ikke bare en reference til en klassisk Van Halen sang, men også en bekræftelse af hovedpersonernes lyst til sex, berømmelse, sejr og mere sex.

På den måde skaber ”Everybody Wants Some” på forunderig vis sin egen autencitet fra første til sidste scene. En vision fra en svunden tid, der er så livagtig, at man næsten kan føle den mellem sine fingre, og som derefter forsvinder drømmeagtigt tilbage til der, hvor den kom fra.

Everybody Wants Some – 117 minutter – USA – Instruktør: Richard Linklater – Medvirkende: Blake Jenner, Glen Powell, Wyatt Russell, Tyler Hoechlin, Zoey Deutch, J. Quintin Johnson m.fl.