Filmanmeldelse: The Grand Budapest Hotel – Wes Andersons fantastiske ungarske hotel

The Grand Budapest Hotel 02

5 popcorn

For nylig viste ”The Monuments Men”, at selv om man sætter syv filmstjerner sammen, så er det ikke nogen garanti for, at man ender med en god film. Så hvad hvis man i stedet sætter tretten filmstjerner sammen?

Svaret er, at man ender med noget nær et mesterværk af en film. Wes Andersons ”The Grand Budapest Hotel byder ikke blot på en perlerække af stjernebesatte cameoroller. Den er samtidig en yderst underholdende og mindeværdig oplevelse udført af en sand mester ud i det cinematografiske.

Forventningerne var derfor skruet i vejret, da ”The Grand Budapest Hotel” for halvanden måned siden var åbningsfilm på Berlinalen. Og de blev ikke skuffet. Filmen er nemlig en fulddyrket eventyrlig fabel i bedste Anderson-stil. Det vil sige ren eskapisme og fuld fart på både farvepaletten og excentriciteten.

I centrum står det noble gamle Grand Budapest Hotel – en arkitektonisk jugendperle placeret på en bjergtop med kæmpemæssig, glasoverdækket foyer, flotte trapper, tyrkiske bade m.m. I dette formfuldendte univers hersker hotellets direktør Gustave – en mand som kender, anerkender og kæler for sine gæsters ønsker og skænker damerne sin taktfulde gunst både i og uden for soveværelset.

Da en af disse rige damer – Madame D. – dør under mystiske omstændigheder og i sit testamente skænker Gustave det umådeligt kostbart renæssance-maleri ”Dreng med æble” bryder problemerne løs. Gustav beskyldes for at have myrdet Madame D. Han kastes i fængsel, men takket være sine venner – og de nye han skaffer sig i fængslet – og hans trofaste allierede picoloen Zero Moustafa undslipper Gustave. Og nu går jagten ind på at finde den rigtige morder.

Hotellet er i bogstaveligste forstand den perfekte scene for Wes Anderson, der elegant manøvrerer sine personer rundt som skuespillere i et teater. Og dette suppleres med den Anderson’ske panoreringsteknik gennem gulve og vægge, der får én til at føle sig som om, at man bevæger sin rundt i et kæmpe dukkehus.

Personerne balancerer på kanten til det karikerede ja næsten animerede, men uden at man taber sympatien af den grund. Ralph Fiennes er et fund i den altdominerende hovedrolle som  Gustave. En lysere og mere komisk Fiennes, end vi er vant til at se. Og rørende i sin stræben efter at fastholde illusionen om en verden, der for længst er forbi.

Rundt om sig har han som nævnt en veritabel stjernebesætning med navne som Tilda Swinton, Edward Norton, Léa Seydoux, Jude Law, Bill Murray, Owen Wilson, Willem Dafoe, Adrien Brody, Jeff Goldbloom, Saoirse Ronan, Tom Wilkinson m.fl.

Det er svært at forestille sig en filmskaber, der er i så overvældende kontrol over en film, som Wes Anderson er her. Men et stort tak til ham og hans uforglemmelige ungarske hotel.

The Grand Budapest Hotel – 100 minutter – USA og Tyskland – Instruktør: Wes Anderson – Medvirkende: Ralph FiennesTony Revolori, Tilda Swinton, Edward Norton, Léa Seydoux, Jude Law, Bill Murray, Owen Wilson, Willem Dafoe, Adrien Brody, Jeff Goldbloom, Saoirse Ronan, Tom Wilkinson m.fl.