Filmanmeldelse: Peter og dragen – Sød og elskelig børnefilm

peter-og-dragen

4 popcorn

Drager har virkelig fået en revanche de senere år. Der er de dødsensfarlige, ondskabsfulde drager som Smaug i ”Hobitten” triologien og Daenerys tre drager fra ”Game of Thrones”, og de sjove drager som Tandløs i ”Sådan træner du din drage”

Dragen Elliot i Disneys nye film ”Peter og dragen” hører selvfølgelig til den sidste slags. En stor grønpelset børnedrage, der af både statur og bevægelse minder om en forvokset hund.

Det er tredje gang i år, at Disney parer en forældreløs dreng med computerskabte væsner (de to første var ”Junglebogen” og ”Den store venlige kæmpe”). Filmen er en genindspilning af Disneys egen film fra 1977, men ud over navnet og grundplottet, har de to ikke meget til fælles.

Den nye ”Peter og dragen” er således – trods det magiske væsen – en langt mere realistisk film både i udseende og tone.

Handlingen udspiller sig i – og ikke mindst i skovene udenfor – den lille by Millhaven i det nordvestlige USA. Og filmen sætter i gang med et ægte dragespring: Drengen Peter (Oakes Fegley) sidder på bagsædet af sine forældres bil på vej gennem skoven. De ler og taler om eventyr, da en hjort løber over vejen, så bilen forulykker og kun Peter overlever. Han flygter ind i skoven, hvor han hurtigt omringes af en glubsk ulveflok, men bliver reddet i sidste øjeblik af en stor, grøn drage. Peter døber dragen Elliot efter hunden i den bog, han læste, da ulykken skete. Så hurtigt og effektivt kan man starte en historie og sætte hele præmissen inden for få minutter.

Seks år senere lever Peter og Elliot sammen i de udstrakte skove som en anden Mowgli og hans bjørneven Baloo. Peter bliver imidlertid opdaget af skovbetjenten Grace (Bryce Dallas Howard). Hun er vokset op med sin far Meachams historier om, hvordan han som ung mødte en drage, men kan ikke se Elliot, der kan gøre sig usynlig.

Hun tager den forældreløse dreng med hjem til sin forlovede Jack (Wes Bentley), som ejer det lokale savværk, og Peter bliver venner med Jacks datter Natalie (Oona Laurence).

Han føler sig splittet mellem sit venskab med Elliot og lysten til at vende tilbage til civilisationen og blive en del af en familie. Tingene kompliceres yderligere, da Jacks bros Gavin (Karl Urban) og hans team af skovarbejdere opdager Elliot og sætter sig for at fange dragen.

Det er både historiens styrke og den svaghed, at den er så ligetil fortalt: En simpel fortælling om familie og venskab bundet sammen om en enkel coming of age historie og med et magisk, grønt twist. Børnene vil uden tvivl elske det, mens deres forældre måske vil savne noget dybde og synes, at personerne er for endimensionelle.

Dermed ikke sagt, at de ikke fungerer på lærredet, for det gør de. Det er således en fryd at se nu 80-årige Robert Redford hygge rundt som Grace’ far – og hallelujah hvor den mand dog holder sig godt. Bryce Dallas Howard får også det optimale ud af sin skovbetjent, der lærer at tro på drager, og 11-årige Oakes Fegley er simpelt hen et fund til rollen som Peter: Et af disse barneansigter, der bare trænger klokkerent igennem og med lige dele sårbarhed og stædighed.

Hvis nogen i øvrigt mener, at det nordvestlige USA i filmen minder lidt om Ringenes Herre, så er de ikke helt forkert på den. Filmen er nemlig optaget på New Zealand.

Instruktøren David Lowey, der også gjorde sig bemærket med forbryderfablen “Ain’t Them Bodies Saints”, behandler sit stof med både kompetence og indfølelse. Filmen tager afstand fra vores måde at ødelægge naturen på og fra menneskers manglende evne til at tro på det, de ikke forstår. Der er noget gammeldags, ja næsten firkantet over det hele, og det skaber en aura af tryghed. Midt i bølgen af store, effektjagende Hollywood-film har “Peter og dragen” sin helt egen uprætentiøse sødme, hvor dragens bløde hjerte er stærkere end den ildsprudlende ånde.

Til slut er man også som voksen næsten ved at tro på det opbyggelige budskab: ”Hvis du går igennem livet uden at tro på andet, end hvad du kan se med dine egne øjne, så går du glip af meget”. Blandt andet søde, grønne venskabsdrager.

Peter og dragen – 103 minutter – USA – Instruktør: David Lowey – Medvirkende: Oakes Fegley, Bryce Dallas Howard, Robert Redford, Wes Bentley, Oona Laurence, Karl Urban m.fl.