Filmanmeldelse: Fuglene over sundet – Filmen om det danske Holocaust når aldrig i luften

fuglene-over-sundet

2 Popcorn

Øv, øv og atter øv!

Hvor er det bare ærgerligt på grænsen til det irriterende. Her har vi en film, der bygger på en af Danmarkshistoriens mest nervepirrende hændelser. De danske jøders flugt har alle de elementer, der burde ende med en god film: Menneskeligt drama, spænding og heltemodig opofrelse – eller mangel på samme. Læg dertil en prisbelønnet instruktør og nogle af Danmarks bedste skuespillere.

Men på det store lærred giver to og to ikke altid fire. Nicolo Donatos film om det danske Holocaust får rigtig aldrig luft under vingerne, men ender i stedet som en frustrerende fuser.

Titlens fugle ser man til gengæld adskillige gange oppe på himlen, men lige som meget andet i filmen virker de underlig malplaceret og som tom symbolik.

Historien udspiller sig i efteråret 1943. Den danske regering er trådt tilbage og samarbejdet med tyskerne brudt sammen. Derfor bliver landet nu styret af det tyske udenrigsministerium, der i al hemmelighed planlægger at indfange de danske jøder, som ellers har været fredet under samarbejdspolitikken.

Den berømte jødiske jazzmusiker Arne Itkin (David Dencik) bor i København med sin kone Miriam (Danica Curcic) og deres femårige søn Jacob. Da tyskerne slår til natten mellem den 1. og 2. oktober, må familien flygte over hals og hoved for ikke at blive deporteret til en koncentrationslejr.

De forsøger først at nå til Dragør, men indser hurtigt, at det er for farligt. I stedet sætter de kursen mod den lille fiskerby Gilleleje med Gestapo, danske nazister og tyske soldater lige i hælene.

I Gilleleje forsøger nogle af fiskerne at spinde guld på de flygtende jøder og afviser dem, der ikke kan betale. Indbyggerne beslutter imidlertid snart at hjælpe og en storslået redningsaktion går i gang for at få fragtet så mange jøder over sundet som muligt. Det sker under ledelse af den lokale politimester Stærh (Morten Suurballe), pastor Kjeldgaard (Lars Brygmann) og fiskeren N.B. (Jakob Cedergren).

Men ikke alle er på jødernes side, og da de tyske soldater når frem og begynder deres klapjagt, lurer tragedien lige om hjørnet.

Både David Dencik og Danica Curcic er velvalgte som det hårdt prøvede jødiske par – følsomme og stoiske. Men lige som med mange andre af personerne, når man aldrig dybere ned end overfladen, og filmens dialog kommer ikke over klichéstadiet.

Mest interessant er det at se søskendeparret Laura Bro og Nicolas Bro over for hinanden. Hun som den barnløse fiskerkone, der halvt i hjælpsomhed, halvt i længsel tilbyder at tage sig af Arne og Miriams søn, mens de flygter til Sverige. Han som hendes anløbne fiskerbror.

Handlingen flakser rundt af diverse sidespor i stedet for at fokusere på parrets flugt og dermed give filmen den solide kerne, som den så tydeligt mangler. Flere steder bliver det næsten absurd usandsynligt, som da Arne i filmens start undgår at blive opdaget af tyskerne ved at gemme sig i et skab, og det håndholdte kamera skaber mere forvirring end autenticitet og spænding.

Som sagt har historien ellers alle muligheder for optimal spænding. Den konstante kamp mod uret og tyskerne burde i sig selv give mere end nok suspense. Og at det hele bygger på en ægte hændelse i Gilleleje under jødernes flugt, hvor en større gruppe blev fanget, fordi de blev stukket, gør den kun endnu mere vedkommende.

Samtidig rammer filmen lige midt ned den aktuelle flygtningedebat. Når nogle af fiskerne forlanger at få jødernes smykker for at fragte dem over, kan man ikke undgå at tænke på regeringens smykkelov. Og over det hele svæver det store eksistentielle spørgsmål om, hvorvidt man kan tillade sig at vende det blinde øje til, når nogen er i nød.

Omkring 95 procent af de danske jøder undslap til Sverige. Tyskerne fangede kun små 500, og det gør det til en fantastisk bedrift som havde fortjent en langt mere fantastisk film.

Fuglene over sundet – 95 minutter – Danmark – Instruktør: Nicolo Donato – Medvirkende: David Dencik, Danica Curcic, Jakob Cedergren, Nicolas Bro, Laura Bro, Lars Brygmann, Morten Suurballe m.fl.