CPH PIX 2016 – Det skal du se

cph-pix-2016

Torsdag lød startskuddet til 14-dages film-Mekka i København. Da lyset blev dæmpet i Imperial kvart over seks om aftenen og Marvels nyeste superhelte-extravaganza ”Dr Strange” rullede over lærredet, var det begyndelsen på et filmæssigt overflødighedshorn, der varer lige indtil den 9. november.

Samtidig var det også første gang, at CPH PIX og BUSTER slog dørene op i fællesskab. Sidste år blev det således besluttet, at flytte CPH DOX til om foråret og CPH PIX til om efteråret og slå sidstnævnte sammen med BUSTER.

For BUSTER betyder det, at festivallen nu er et dedikeret skole- og familieprogram under CPH PIX, hvor man har sammensat et særligt filmprogram særligt henvendt til familier, der vises i weekenden, og et særligt program til skoler, som vises i hverdagene. Det har man gjort efter, at en række brugerundersøgelser viste, at lærerne ønskede ”mindre gøgl og mere faglighed”.

- De er fuldstændig ligeglade med musik og sjov og ballade, men værdsætter, at de kan bruge filmene fagligt. Som konsekvens har vi skærpet fagligheden i vores kommunikation ved f.eks. at præsentere filmene efter klassetrin, fag og emneord og sørge for at ledsage langt de fleste film med faglige oplæg. Sjov og ballade er der til gengæld plads til i familieprogrammet – her er det ikke faglighed, men den gode oplevelse, der er i centrum, siger festivaldirektør Jacob Neiiendam.
Resten af CPH PIX består traditionen tro af et utrolig bredt felt af film – faktisk det største PIX-program nogensinde – hvor man kan finde alt, hvad enten man er hardcore cineast eller bare godt kan lide at se en god film i biografen.

Her er koreanske zombiefilm og smalle tjekkiske og philipinske arthousefilm og selvfølgelig også festivallens hovedkonkurrence ”New Talent Grand Prix”, hvor 10 debuterende instruktører dyster om æren og 10.000 euro til deres næste projekt. De 10 instruktører kommer fra så forskellige lande som Polen, Israel, Tyskland, Danmark, Schweiz, Canada, Bulgarien, USA, Frankrig og Italien.

Så tag chancen, lad nysgerrigheden råde og gå i biografen og se en film, du ellers ikke får chancen for at se.

Og for at gøre det lidt nemmere at vælge og vælge fra kommer her som vanligt en håndfuld gode bud på gode filmoplevelser på CPH PIX:

SAND STORM
Israelske film holder ofte en høj standard og ”Sand Storm” er ingen undtagelse. Filmen handler om den unge Layla, der bor i en gammel, patriarkalsk beduinlandsby, hvor hun kæmper for at være en moderne kvinde. Instruktøren Elite Zexer tilbragte flere år i den israelske ørken sammen med beduinerne for at lave filmen.
31/10 – 21:30 – DAGMAR
02/11 – 14:45 – CINEMATEKET
04/11 – 19:00 – CINEMATEKET

24 WEEKS
Anna Zohra Berrached’s film vakte berettiget opsigt, da den blev vist på årets Belinale på grund af sit kontroversielle emne. Alting flasker sig for den unge, gravide stand-upper Astrid, lige til hun får at vide, at barnet i hendes mave med stor sandsynlighed vil blive født med både Downs Syndrom og hjertefejl. Hun kastes nu ud i en følelsesmæssig kamp om, hvorvidt hun skal få barnet eller få en abort. En film helt uden lette valg.
01/11 – 19:00 – GRAND

DAGEN I MORGEN
Hvad gør man, hvis ens mand lige pludselig en dag forlader én? Det er det store spørgsmål i instruktøren Mia Hansen-Løves film ”Dagen i morgen”. Den midaldrende, intellektuelle Nathalie – fremragende spillet af Isabelle Huppert – får vendt op og ned på sin tilværelse, da hendes mand vil skilles. Den tilværelse, hun kendte er væk, og hun skal nu til at genopbygge sit liv fra bunden.  Moden og seriøs film.
31/10 – 19:00 – GRAND

BEING 17
De slås og de elsker i André Téchinés coming of age film, der betog mange anmeldere på Berlinalen. Den 17-årige Thomas mobbes i gymnasiet af den jævnaldrende Damien, indtil det går op for de to drenge, at de er stærkt tiltrukket af hinanden – hvilket ikke gør gnidningerne mellem dem mindre. Téchinés, der også stod bag den fremragende ”Tomboy” har en unik evne til at gøre svære køns- og seksualitetsfølelser levende på lærredet. Det gør hun også her.
06/11 – 14:30 – CINEMATEKET
07/11 – 19:00 – GRAND

SHELLEY
Et ungt dansk par, der bor i en isoleret villa midt i skoven og som ikke kan få det barn, som de ønsker sig så brændende. Og en ung, fattig og fertil rumænsk stuepige. Uhyggen og rædslen kommer snigende i den danske instruktør Ali Abbasis film i CPH PIX hovedkonkurrence. Shelley minder om Roman Polanskis ”Rosemarys Baby”, men kan sagtens skræmme selv.
30/10 – 19:00 – Edison
02/11 – 22:30 – Empire
05/11 – 21:15 – Gloria