Filmanmeldelse: Dr. Strange – Neurokirurg får magiske kræfter

dr-strange

5 popcorn

Man skulle ellers tro, at der efterhånden var superhelte nok på det store lærred, men med Dr. Strange får genren en tiltrængt og meget forfriskende drejning mod det mystiske og okkulte.

For en gangs skyld skal superhelten, hvis man kan kalde ham sådan, ikke finde på noget prangende, men har sit navn fra starten.

Dr. Stephen Strange (Benedict Cumberbatch) er en verdensberømt neurokirurg, der kun påtager sig de allermest håbløse tilfælde, som ingen anden doktor ville forsøge. Desværre er hans motiv for at reparere skadede rygmarve og fjerne inoperable hjernesvulster, at han elsker penge og berømmelse – ikke en næstekærlig trang til at redde liv.

Men hovmod står for fald ikke mindst på film. Under en hasarderet køretur i bjergene forulykker han og skader sit vigtigste arbejdsredskab – sine hænder. Trods måneders genoptræning og operationer er nerveskaderne stadig så alvorlige, at han ikke længere kan arbejde.

I et sidste desperat forsøg på at blive helbredt rejser Dr. Strange til et mystisk sted kendt som Kamar-Taj i Nepal. Her opdager han, at jorden i årtusinder er blevet beskyttet af et hemmeligt broderskab af magikere – mænd og kvinder som forsvarer naturkræfterne og verden mod overnaturlige trusler.

Stedet ledes af The Ancient One (Tilda Swinton), som først afviser Dr. Strange, fordi han nægter at anerkende, at der er mere mellem himmel og jord, end det, som hans rationelle, lægehjerne har lært ham. Men selvfølgelig slipper han ind, og under vejledning af The Ancient One og sin lærer Baron Mordo (Chiwetel Ejiofor) lærer han at mestre de magiske kræfter.

Da et frafaldent medlem af broderskabet angriber Kamar-Taj for at hævne sig og indlemme jorden under mørkets kraft, må Strange beslutte, om han blot vil bruge sine nyfundne evner til at helbrede sig selv og vende tilbage til sit gamle liv, eller bruge dem i en større sags tjeneste. Gæt selv, hvad han vælger.

”Dr. Strange” trækker op i den øvre ende af superhelte-filmskalaen på en kombination af gode skuespilpræstationer og blændende visuelle effekter. Man er vant til at se storbyer blive smadret, men at se verdener forandre sig på Matrixagtig vis og folde sig om hinanden, som det sker i filmen, er en ret bjergtagende oplevelse.

Benedict Cumberbatch er et perfekt valg til titelrollen. Selv om Dr. Strange er skåret over en traditionel Marvel-skabelon, får Cumberbatch tilført sin figur så mange nuancer og så meget humor, at han gør den helt til sin egen – fuldstændig som han også gjorde det i tv-serien om Sherlock Holmes. Hans naturlige aura af arrogance er det perfekte afsæt for at portrættere en mand, der må gøre op med hele sit hidtidige verdensbillede, og figurens tørre, engelske ironi balanceres fornemt med Stranges medfølelse og modvilje mod at slå ihjel.

Disse elementer kombineres overlegent i mange scener – som da Strange såres alvorligt, teleporterer sig ind på sin gamle arbejdsplads på hospitalet og finder kollegaen/ekskæresten Christine (Rachel McAdams). Han beder hende om at redde sit liv, for derefter at skræmme hende halvt ihjel, da hans løsrevne sjæl pludselig dukker op over operationsbordet og giver hende gode råd om, hvordan hun skal operere.

På den måde er filmen helt og holdent Cumberbatches, mens for eksempel Rachel McAdams har langt mindre at lege med som Christine. Så er der lidt mere substans over Mads Mikkelsen i rollen som filmens skurk Kaecilius, hvis motiv for at tjene mørkets kraft er lige så rørende simpel, som den har dybde og resonans: Han ønsker at leve for evigt.

På samme måde gør Tilda Swinton som sædvanlig indtryk som Kamar-Tajs leder. Lige som Cumberbatch evner hun den underspillede ironi, der giver hende både autoritet, styrke og varme.

Slutningen lægger op til, at der kommer flere Dr. Strange film og tak for det. Med sin originale historie og vægten på parallelverdener trækker den superhelteuniverset i en langt mere interessant retning, end man har set længe.

Dr. Strange – 115 minutter – USA – Instruktør: Scott Derrickson – Medvirkende: Benedict Cumberbatch, Rachel McAdams, Mads Mikkelsen, Tilda Swinton, Chiwetel Ejiofor m.fl.