Filmanmeldelse: Fantastiske skabninger og hvor de findes – Rowling svinger tryllestaven igen

fantastiske-skabninger-og-hvor-de-findes

5 popcorn

Man kan ikke andet end beundre J.K. Rowling: Først skrev hun bøgerne om Harry Potter og skabte en fantastisk nyklassiker, som vil blive læst i generationer. Derefter beviste hun, at hendes skriveevner på ingen måde er udtømt eller forbeholdt trolddomsverdenen ved ubesværet at skabe en af de bedste engelske krimiserier i nyere tid. Og nu har hun svunget tryllestaven endnu en gang og taget et kraftspring tilbage til magien.

Allerede i 2001 skrev Rowlings bogen ”Fantastiske skabninger og hvor de findes” – et opslagsværk forfattet af troldmanden Newt Scamander, der er blandt de bøger, som Harry og hans venner har som pensum, mens de går på Hogwarts.

Men hvem var egentlig Newt Scamander? Det løfter Rowlings sløret for i en ny filmserie, som hun selv har skrevet manuskript til. Svaret er blevet en magisk fantasy-romance blandt troldmænd i forbudstidens New York, og med en nørdet englænder som skaber kaos blandt dem, da han ankommer med en kuffert fyldt med eksotiske væsner.

Historien udspiller sig 80 år før Harry Potter, men troldmandsverdenen virker lige frisk af den grund. Det magiske samfund i New York trues med afsløring, fordi en ukendt fjende hærger byen og skræmmer menneskene – der i New York kaldes for No-Maj og ikke Mugglere.

Ind fra højre ankommer Newt Scamander med en meget usædvanlig kuffert. Han er kommet for at anskaffe sig endnu et magisk væsen til sin samling, men kommer desværre til at bytte kuffert med No-Maj’en Jacob Kowalski. Snart er en række af de magiske væsner i kufferten sluppet løs og skaber yderligere ravage i byen.

Newt må nu indfange dem sammen med heksen Porpentina Goldstein og med Kowalski som måbende tredje hjul. Tingene kompliceres yderligere, da Kowalski bliver stærkt interesseret i Tinas tankelæsende søster Queenie – og vice versa.

Undervejs opdager de, at den mystiske fjende er en dødsens farlig, ustyrlig magi, som opstår, når et magisk barn forsøger at undertrykke sine kræfter. Andre i den amerikanske troldmandsverden er imidlertid også på jagt efter kraften for at udnytte den til deres eget formål.

”Fantastiske skabninger og hvor de findes” er en mørkere historie end Harry Potter. Den er afgjort ikke egnet for de mindste, og man savner Hogwarts og Harry og hans venner, men kun en smule.

Filmen formår nemlig at bygge et nyt og spændende troldmandsunivers op, der kører af to spor: Den amerikanske troldmandsverden og dens mange forbud – blandt andet mod forbindelser mellem troldmænd og No-Majs – og Newts fascinerende kuffert, der viser sig at indeholde indtil flere økosystemer. Han er troldmandsverdenens svar på Roald Dahl, en omvandrende troldsmandszoologinørd, hvis betagelse af de forskellige magiske skabninger smitter af på tilskuerne.

Eddie Redmayne kan om nogen kunsten at spille kejtet. Det har han gjort mange gange før, blandt andet i sin Oscar-belønnede rolle som astrofysikeren Stephen Hawking. Det passer også fint til rollen som Newt, men gør også, at man aldrig rigtig får personen ind under huden.

Så er der mere indlevelse at hente i Dan Foglers præstation som No-Maj’en Kowalski. Fogler står for mange af filmens tiltrængte lyse øjeblikke, og det spirende forhold mellem ham og Qeenie løber som en lun, rød romantisk tråd gennem det hele. På samme måde stråler Katherine Waterston i rollen som den handlekraftige Tina, og man aner en lignende romance mellem hende og Newt, som vi – måske – får lov at se mere til i de kommende film.

For at sikre succesen har Warner Brothers allieret sig med David Yates, der stod i spidsen for de sidste fire Harry Potter film. Det er tydeligt, at han kan sin troldmandsverden til fingerspidserne, så filmen både visuelt og indholdsmæssigt bindes op på den magiske verden, som allerede er blevet fast etableret i Potter-filmene.

Sammenhængskraften er dog ikke større, end at ”Magiske væsner og hvor de findes” samtidig er helt sin egen, og på mange måder får skabt startskuddet til
en endnu mere mangfoldig historie, end Harry Potter – en historie, som det nok skal blive spændende at følge.

For at der bliver tale om en serie, ligger klart. I oktober afslørede Rowling, at der kommer i alt fem film, hvoraf den næste lanceres i 2018 og foregår i Paris. Og kender man Rowling ret, som kun er få skridt efter Georg Lukas, når det gælder om at bygge en fantasyverden op, så har hun allerede planlagt sin Newt Scamander saga ned i den mindste detalje – og havde det sikkert allerede, inden hun skrev sin første Harry Potter bog.

Fantastiske skabninger og hvor de findes – 133 minutter – USA – 133 minutter – Instruktør: David Yates – Medvirkende: Eddie Redmayne, Colin Farrell, Katherine Waterston, Dan Fogler, Ezra Miller, Alison Sudol m.fl