Filmanmeldelse: The Untamed: Mexicansk surrealisme og tentakelsex

the-untamed

4 popcorn

I Japan har de en speciel pornogenre, hvor kvinder bliver mere eller mindre nydelsesfuldt voldtaget af penetrerende tentakler.

Tilhængere af tentakelsex kan med fordel se den mexicanske instruktør Amat Escalantes fjerde film ”The Untamed”, hvor en af hovedfigurerne er et liderligt tentakelmonster.

”The Untamed” er en blanding af sci-fi, horror og socialdrama, og den usædvanlige cocktail er både fascinerende og frustrerende, for hvad handler det hele egentlig om? Svaret blafrer i vinden.

Historien udspiller sig omkring fire personer, der lever et trøstesløst liv i en mexicansk provinsby.

Alejandra er ulykkeligt gift med sin kedelige macho-mand Angel, som har en affære med hendes doktorbror Fabian. For at aflede hendes opmærksomhed fra dette, oversvømmer han hende med homofobiske bemærkninger, som man faktisk er usikker på, om han i virkeligheden mener. Samtidig må Alejandra trækkes med sin besværlige svigermor, som hun er i gæld til, fordi hun har skaffet hende et job.

Ind i dette klasssiske familiedrama kommer surrealismen snigende. Det sker i form af Veronica, en mystisk bleg, ung kvinde, som man allerede i åbningsscenen har set blive afvist og efterladt med et grimt åbent sår af førnævnte tentakelmonster i en øde beliggende hytte overåget af to healere.

Veronica opsøger Fabian for at få behandlet såret, som hun bilder ham ind skyldes et hundebid. Hun bliver venner med ham og overtaler ham til at komme med ud i hytten. Kort efter bliver han fundet nøgen og bevidstløs efter et seksuelt overfald.

Angel anklages og arresteres for overfaldet, og Veronica opsøger nu den seksuelt frustrerede Alejandra og lokker hende ud i hytten.

Mere skal ikke røbes her.
Amat Escalante vakta for alvor opsigt i Cannes i 2013 med filmen ”Heli”, en brutal fortælling om livet i et arbejderklassemiljø i det narkobandehærgede Mexico som han vandt prisen for bedste instruktør for.

”The Untamed” er visuelt betagende, men langt fra lige så tilgængelig en film. Man får for eksempel aldrig forklaret baggrunden for tentakelmonsteret bortset fra en løsrevet scene i prologen, hvor man ser en meteor suse mod jorden.

Det viser sig, at den slimende, snoende sexmaskine både kan give ekstrem nydelse og smerte. Den forbinder tilsyneladende folk med deres sande jeg og mest basale ønsker, som mere er instinktive end baseret på rationelle tanker. Og dens virkning rækker også udenfor hytten, hvor alskens forskellige dyr parrer sig.

”The Untamed” handler uden tvivl om længsler og de mærkelige steder, som disse længsler fører os hen, men selv om Amat Escalante viser sine evner for at skabe filmisk æstetik fornemmer man også, at han her er længere ude rent kunstnerisk, end han kan bunde. Men fascinerende er det.

The untamed – 100 minutter – Mexico – Instruktør: Amat Escalante – Medvirkende: Ruth Ramos, Simone Bucio, Jesus Meza, Eden Villavicencio, Andrea Peleaz, Oscar Escalante, Bernarda Trueba m.fl.