Filmanmeldelse: Al magt til folket – Demokratiets svære kunst

Al magt til folket

5 popcorn

Titlen lyder besnærende eller? Det er det store spørgsmål i den danske instruktør Lise Birk Pedersens nye dokumentarfilm.

Politikerleden breder sig i disse år som en steppebrand gennem vestlige demokratier. I Danmark stod det seneste folketingsvalg mellem de to statsministerkandidater, som vælgerne samtidig mente havde mindst troværdighed. I England har Brexit-bevægelsen stemt landet ud af EU, og i USA vandt Donald Trump præsidentposten på sit valgslogan om at gøre USA stort igen og tage magten fra den etablerede politiske elite i Washington og give den tilbage til vælgerne.

”Al magt til folket” retter blikket mod Sydeuropa og protestbevægelsen Movimento, der på lignende vis har rystet de traditionelle politiske partier.

Movimento blev startet i 2009 af den italienske komiker og politiske aktivist Bebbe Grillo. Grillo var bandlyst af italiensk stats-TV, men via sine møder på gader og stræder og sin blog tog han kampen op med Berlusconis medieimperium og fik skabt en landsdækkende bevægelse på sit slogan om at sende alle politikerne hjem og give magten til folket.

Movimento voksede sig hurtigt stort og stillede op til parlamentsvalget i Italien i 2013. Kandidaterne blev på demokratisk vis valgt via en tre-dages on-line afstemning blandt bevægelsens medlemmer i december 2012. Ved valget vandt Movimento overraskende 25 procent af stemmerne og blev det største enkeltparti i det italienske parlament.

Filmen følger fire af Movimento-kandidaterne: Den enlige mor Paola (47) fra Rom, marketingchefen Luis (54) fra Pavia, filmfotografen Alberto (46) fra Torino og anti-mafia advokaten Mario (51) fra Sicilien. De fire har vidt forskellige tilgange til, hvorfor de stiller op, men fælles er et ønske om en anden vej og et andet system end det, som de etablerede politikere står for.

Paola drives således af sin vrede mod den politiske klasse, som hun synes har svigtet de almindelige arbejdere i Italien, mens Luis er tiltrukket af Grillos ide om, at almindelige mennesker skal engagere sig og have mulighed for at deltage i politik uden at korrumpere sig selv.

Ved at være flue på væggen har Lise Birk Petersen skabt et fascinerende værk om demokratiets væsen og uvæsen. På den ene side viser ”Al magt til folket” den jublende optakt til Movimento-bevægelsens indtog i det italienske parlament. Men filmen afdækker også på deprimerende vis, at vejen til et folkets demokrati langt fra er så enkel endda.

Da Grillo med fuld overlæg beslutter at overhøre et afstemningsresultat på sin blog, som han ikke er enig i, og blokerer Movimentos muligheder for at indgå i regeringsforhandlingerne, bliver det for meget for Luis. Han siger fra, og oplever hvordan først Grillo og dernæst Movimentos anonyme internet-folkemængde vender sig mod ham og smider ham ud af bevægelsen. Folkets demokrati har således ikke plads til kritikere.

Dermed ender filmen og det demokratiske eksperiment, som Grillo har sat i gang, med en nagende fornemmelse af, at Movimento er lige så udemokratisk som det politiske system, de bekæmper,
og at Grillo i sin voksende almægtighed føler sig lige så hævet over de demokratiske spilleregler som de traditionelle politikere.

Selv har instruktøren følgende holdning: Jeg er optaget af, hvordan vi som mennesker hele tiden danner og fastholder magtstrukturer, og hvordan vi som individer tackler mødet med magten. Silvio Berlusconi, Beppe Grillo og mine fire Movimento-protagonister tackler alle det møde forskelligt og skubber på hver deres måde til udviklingen. Hvad end vi føjer, deler, konfronterer eller tilraner os magten, så vil vores handlinger have en konsekvens, fastslår Lise Birk Pedersen.

”Al magt til folket” får Doxbio premiere i biografer over hele landet onsdag 1. februar, hvor den efterfølges af en live debat transmitteret direkte til biograferne fra Christiansborg med deltagelse af politikere og politiske eksperter.

Al magt til Folket – 60 minutter – Danmark, Norge og Italien – Instruktør: Lise Birk Pedersen – Medvirkende: Beppe Grillo, Alberto Ariola, Mario Michele Giarrusso, Paola Taverna, Luis Alberto Orellana m.fl.