Filmanmeldelse: Loving – Væsentlig film om farveblind kærlighed

Loving

4 popcorn

Forestil dig, at du lige er blevet gift. Det er midt om natten, og du ligger og sover i sengen med din kone, som du har sagt ja til få uger før. I holder kærligt om hinanden i søvnen, og alt er godt. Men pludselig går døren op, og to politibetjente trænger ind i soveværelset. De vækker jer brutalt, arresterer jer og fører jer ud af rummet. I har nemlig begået en alvorlig forbrydelse, der kan give op til fem års fængsel.

Sådan gik det for den unge murer Richard Loving og hans kone Mildred i 1958, og det blev starten på en lang og opslidende kamp for retten til at elske den, man vil, uanset race og hudfarve.

Richard og Mildreds ”forbrydelse” var, at han var hvid, mens hun var sort, og at blandede ægteskaber var strengt forbudt i staten Virginia, hvor de boede. Derfor måtte Richard køre sin gravide kone til Washington for at blive gift i smug.

Den dybt gribende historie er blevet til filmen ”Loving” af den amerikanske instruktør Jeff Nichols. Han har gjort det til sit speciale at lave historier om helt almindelige mennesker, hvis liv pludselig styrtes om.

Efter arrestationen blev Richard og Mildred hver idømt et års fængsel. Dommen blev dog gjort betinget, hvis de indvilgede i at forlade staten og ikke i de næste 25 år befinde sig i Virginia samtidig. Parret forlod deres barndomsegn og slog sig ned i Washington, men Mildred savnede den landlige idyl. Derfor flyttede de hjem igen, blev arresteret på ny og indledte en årelang kamp for at kunne leve som helt almindelige ægtefolk i Virginia. En kamp der endte helt oppe i den amerikanske højesteret og først blev afgjort i 1967 med en skelsættende dom, som forbød love som den i Virginia og en række andre amerikanske stater.

Jeff Nichols har behændigt undgået at gøre ”Loving” til et retssals- og racekampsdrama. I stedet for at søge effekten holder han sig til det menneskelige drama: To jævne og helt almindelige personer, som elsker hinanden over alt på jorden med en totalt farveblind kærlighed.

At filmen så samtidig bliver en dyster påmindelse om, at mange i frihedens land USA indtil for få årtier siden var underlagt dybt racistiske love, der mindede om Sydafrikas apartheid, er en anden sag.

Joel Edgerton og Ruth Negga spiller de to altdominerende roller med en tilbageholdenhed, der forstærker dramaet snarere end at dæmpe det. Hvor andre ville have råbt og skreget i afmægtigt raseri over de umenneskelige love, hører man aldrig de to hæve stemmen eller ser dem miste besindelsen. I stedet er de præget af en stille stædighed.

Richard er rolig og indadvendt af natur, og det ligger ham fjernt at stille sig frem i offentligheden. Han gør det alligevel, fordi Mildred ønsker at trodse Virginia-rettens afgørelse. Kærligheden kan ændre verden, hvilket er den smukke pointe i en væsentlig film om et par, der nægtede at holde op med at elske hinanden.

Loving – 123 minutter – England og USA – Instruktør: Jeff Nichols – Medvirkende: Ruth Negga, Joel Edgerton, Will Dalton, Terri Abney, Alano Miller m.fl.