Filmanmeldelse: Logan Lucky – Underholdende kupfilm i Trump-land

Logan Lucky

4 popcorn

Egentlig må man beundre den amerikanske instruktør Steven Soderbergh. Efter over 30 år i instruktørstolen og mere end 40 film kræver det noget at genopfinde sig selv igen og igen. Og når han så oven i købet vælger at gøre det inden for en genre, hvor han for længst har slået sit navn fast, er det faktisk ret modigt.

Efter den succesfulde Ocean’s-triologi ”Ocean’s Eleven” (2001), ”Oceans Twelfe” (2004) og ”Oceans Thirteen” (2007) skulle man ellers tro, at Soderbergh havde fået stillet sin appetit efter nye kupfilm, men nej.

Da der kun er én George Clooney, er han i stedet gået den stik modsatte vej og har lavet en bonderøvsversion af Ocean’s. Væk er de glitrede omgivelser, lækre biler og skræddersyede jakkesæt. I stedet er vi dybt inde i hillbilly-land i West Virginia, midt i ”Amerikas hjerte”, hvor Trump hentede størstedelen af sine stemmer.

Her finder vi Jimmy Logan (Channing Tatum), fraskilt far og John Denver fan med en gammel fodboldskade, der får ham fyret fra jobbet som bygningsarbejder på den lokale væddeløbsbane Charlotte Motor Speedway, fordi han ikke nævnte den ved ansættelsen.

Den uretfærdige fyring er endnu et eksempel på ”Logan-forbandelsen”, mener Jimmys bror Clyde (Adam Driver), en stoisk bartender med en kunstig hånd efter sin indsats i Irak-krigen, som bestemt ikke har opfundet den dybe tallerken.

Jimmy beslutter sig for at hævne sig på sin tidligere arbejdsgiver og plyndre væddeløbsbanen. Han finder ud af, at pengene transporteres gennem et gammelt rørpostsystem ind i en aflukket boks, og så er det ellers bare at udtænke en smartplan.

I bedste Olsen-banden stil er der selvfølgelig brug for en sprængstofsekspert. Brødrene slår sig sammen med Joe Bang, en snu og erfaren hillbilly med kortklippet platinblondt hår. Han spilles af Daniel Craig, der er mange gange morsommere her, end han nogen sinde har været som James Bond.

Der er kun ét problem. Joe Bang sidder i fængsel, så brødrene må udtænke en plan, så de kan få ham ud af fængslet og ind igen, uden at nogen opdager det. Noget det viser sig at være næsten lige så kompliceret som kuppet.

Mere skal ikke røbes her. I stort set alle kup-film får vi beskrevet planen i detaljer, inden den bliver udført, men i ”Logan Lucky” udfolder kuppet sig scene for scene, uden at man som publikum har mindste idé om, hvad der skal ske.

Filmen er lige så solid og uprætentiøs, som den er dybt underholdende. Måske fordi den fra starten aldrig har ambitioner om at være andet.

Det er tydeligt, at Soderbergh nyder at være tilbage som instruktør efter fire års pause. Som sagt er der ikke tale om en ”Ocean’s Fourteen”, men ”Logan Lucky” spejler alligevel Ocean’s triologien på mest vidunderlige vis: Fuldstændig ens nogle steder, mens den andre steder er totalt modsat.

George Clooney og hans bande af karrierekriminelle gik i ulasteligt tøj og hang ud i smarte lufthavne iført verdens største solbriller. Tatum arbejder ud fra en tjekliste fyldt med vage instruktioner og halter rundt i absolut uglamourøse omgivelser i en dårligt siddende Charlie Daniels Band T-shirt.

Men det er her, at ”Logan Lucky” viser sin styrke. Når Jimmy i en scene spiser en plastic-indpakket Drakes Yodel (frosne cremefyldte kager) hæver den sig fra at være et ubetydeligt komedie-eventyr til noget, der føles langt mere væsentligt.

Selv om T-ordet aldrig nævnes, formår filmen således at indfange alle de små nuancer og dynamikker i Trump-land. Det gælder også anstødsstenen til kuppet, Jimmys uretfærdige fyring, der fortæller tilskuerne alt om hans ikke-eksisterende fremtidsudsigter.

Kuppet er djævelsk smart, men aldrig film-smart. Det har noget ægte og hjemmelavet over sig. Ved at fundere sin film i et autentisk sydstatsmiljø med alle dets lokale manerer, skaber Soderbergh næsten et ægte krimidrama.

Som sagt to timers rendyrket underholdning. Og lad mig så lige klappe af manden, der debuterede i 1989 med ”Sex, løgn og video”, vandt Guldpalmen i Cannes og straks blev udråbt til ny, lovende arthouse instruktør. Heldigvis har han vist sig at være meget andet end det.

Logan Lucky – 118 minutter – USA – Instruktør: Steven Soderbergh – Medvirkende: Channing Tatum, Adam Driver, Daniel Craig, Katie Holmes, Daniel Craig m.fl