Filmanmeldelse: Kartellet – Intet nyt under solen i ny dansk thriller

Kartellet

3 Popcorn

Byggebranchens i forvejen blakkede omdømme får ikke nogen oprejsning i Charlotte Sachs Bostrups nye thriller ”Kartellet” – tværtimod.

Filmen starter ellers smukt med, at den aldrende Villy Halbo går på pension og overlader direktørstolen og nøglerne til det VVS-firma, han møjsommeligt har banket op gennem årene, til sønnen Lars.

Sidstnævnte er lige vendt tilbage fra Dubai med sin kone og to børn. Og efter at have ”Bygget det halve Dubai”, er han fuld af selvtillid og regner det for en nem opgave at øge firmaets overskud.

Men sådan går det selvfølgelig ikke i joviale jantelovsdanmark, hvor ingen må hæve sig over de andre.

Da Lars vinder entreprisen på VVS-arbejdet i et kollegium får han kort og godt at vide af den lokale storentreprenør Storgaard, at sådan gør man ikke. I stedet indgår man i forvejen aftaler med hinanden for fællesskabets skyld.

Lars vil imidlertid ikke være med til aftalt spil og til at snyde kommunen for penge. Og da han vinder endnu en entreprise, begynder ubehagelighederne at regne ned over ham og firmaet. Materialer forsinkes og stjæles, hans sædvanlige leverandører presses til at inddrage hans rabatter og mystiske mænd opsøger hans børn på skolen. Samtidig er hans hustru Rikke træt af Lars lange arbejdsdage, og pludselig trues ikke blot firmaet af ruinerende dagbøder, men også hans ægteskab.

Historien er øjensynligt baseret på virkelige hændelser. Problemet er imidlertid, at Charlotte Sachs Bostrup overdriver sine virkemidler. Det gælder for eksempel da bygge-logen mødes på Molskroen med kommunens embedsmand for at fordele de kommende entrepriser på forhånd. ”Er der ikke mere Pomerol, har Brixtofte været forbi”, råber en af de sammensvorne indforstået, mens embedsmanden griner med.

Og selvfølgelig skal Lars’ kone have problemer med humøret, der gør, at hun hurtigt bukker under for pres, lige som hans gamle far skal have et hjerteslag, da han modtager et anonymt brev om firmaets problemer – bare sådan for at øge presset maksimalt.

Det hele bliver lidt for tykt og for sort/hvidt skåret ud til, at det virker helt troværdigt.

På samme måde virker det næsten som et lidt for indlysende valg at give rollen som Lars til Anders W. Berthelsen – dansk films ukronede konge, når det gælder om at spille sammenbidt og ubestikkelig borger. Det så vi allerede i ”Kongekabale”, og sådan er det åbenbart fortsat.

Og selv om rollen som Lars er filmens mest nuancerede, kører Anders W. Berthelsen alligevel i samme vrede og vrisne rille lige fra første scene. En typisk mand, der ikke deler problemerne med sin kone, selv når de er ved at vokse ham over hovedet. Ikke underligt, at hun kører træt i det.

Rikkes spilles af Lena Maria Kristensen, der stort set gentager sin rolle som utilfreds hustru fra den aktuelle TV-serie ”Arvingerne”. Heller ikke her er der noget nyt under solen.

Så selv om man er jævnt underholdt, bliver hele ”Kartellets” intrige om aftalt spil aldrig behandlet i dybden. Hvilket er ærgerligt, da der faktisk er tale om et væsentligt samfundsproblem. Alligevel forlader man biografen med fornemmelsen af, at man hellere må tjekke regningen en ekstra omhyggeligt, når man næste gang får brug for håndværkere.

Kartellet – 100 minutter – Danmark – Instruktør: Charlotte Sachs Bostrup – Medvirkende: Anders W. Berthelsen, Lena Maria Christensen, Flemming Enevold, Lars Brygmann, Leif Sylvester, Gitte Siem, Lars Ranthe, Kurt Ravn m.fl.