Filmanmeldelse: Fantasten – Dejan Cukic i sit livs rolle

Fantasten

5 popcorn

Vi kender alle sammen passionerede mennesker. Folk der nærmest stråler af en indre ild i forhold til noget eller nogen. Men passionen har også en bagside. Hvis bålet indeni bliver for stærkt, bliver passionen en besættelse, som vi ikke længere kan styre.

Det er omdrejningspunktet i Christian Dyekjærs nye film ”Fantasten”, der har den dansk-serbiske skuespiller Dejan Cukic i rollen som det passionerede dobbeltmenneske Claus.

Det er Dyekjærs tredje film, hvor han selv har stået for både manuskript og instruktion, og efterhånden tegner der sig ikke bare et billede af en instruktør, som kan fortælle underholdende historier, men som også formår at overraske med sine velkomponerede dyk ned i usædvanlige emner og miljøer.

På overfladen er Claus den succesfulde verdensmand: Han er den (lidt for) smarte bilforhandler hos Citroen, der mod personlig betaling, kan skaffe kunderne dyrt ekstraudstyr til billige penge, og som bor i en topmoderne lejlighed på Islands Brygge med udsigt over havnen.

Men bag ved det hele er Claus en passioneret gambler. Han drages af adrenalinsuset, når rouletten drejer, og kortene og indsatserne kommer på pokerbordet. Pengene til det vilde dobbeltliv låner han blandt andet hos den kinesiske forretningsmand Wong.

 

Det er en skrøbelig balance, der forstyrres, da Claus en dag opsøges af sin voksne søn Silas (Oscar Dyekjær Giese), som han ikke har haft kontakt med i lang tid. Silas mangler et sted at bo et par dage, og Claus lader ham velvilligt flytte ind. Han er taknemmelig for at få chancen til at lære Silas bedre at kende og lytter beundrende til Silas’ drømme om at blive døvetolk.

Til at begynde med drages Silas da også mod sin succesfulde far og hans smarte liv, hvor store gevinster hurtigt omsættes til vilde fester, coke og letpåklædte damer.
Fascinationen bliver imidlertid til barsk virkelighed, da den uprøvede Silas på grund af Claus ender i gæld til et par voldelige kriminelle, der ikke vil tøve med at klippe fingrene af ham for at få deres penge.

Det er nu op til Claus at redde Silas ud af kniben. Da hans dobbeltspil samtidig afsløres på jobbet, og han både bliver fyret og smidt ud af sin lejlighed, står han snart med ryggen mod muren for at skaffe de mange penge. Claus er nu nødt til at gå helt ind i kernen af sin passion, og satse det sidste, han har, der er noget værd – sit eget liv.

Christian Dyekjær ynder at dykke ned i menneskelige dramaer, hvor der vendes op og ned på personernes liv, så de befinder sig i uoverskuelige situationer. Her går han hele vejen i en intens fortælling, der ikke bliver mindre hektisk af det håndholdte kamera og den bratte klipning.
Samtidig giver ”Fantasten” Dejan Cukic chancen for at rulle hele sit store talent ud i filmens altoverskyggende hovedrolle. En chance som Cukic griber med samme passion som Claus, hvis ansigt og kropsmimik konstant veksler mellem jublende glæde, påtagede smil og nøgen desperation. Og som publikum ånder og lever man med denne livsløgner, der er fanget af sin passion.

Det er en fantastisk præstation, som Dejan Cukic her leverer. Claus er uden sammenligning hans livs rolle og et stærkt comeback for en spændende skuespiller, der med sin tour-de-force indsats viser, at han kan meget mere, end han har fået lov til længe. Forhåbentlig kan dette blive springbrættet til flere bærende roller. Det fortjener han.

Prisen er imidlertid, at der ikke bliver meget spillerum til de øvrige personer i ”Fantasten”. Derfor er det så meget mere imponerende, at det faktisk lykkes for den blot 22-årige Oscar Dyekjær Giese at give både dybde og tyngde til rollen som Silas. Oscar Dyekjær Giese er ikke mindst er kendt fra Michael Noers ”Nordvest” (2013), men her tager han springet fra gangsterspire til den naive søn, der uforvarende kommer i vanskeligheder.

”Fantasten” bærer Christian Dyekjærs klare signatur og har samtidig et internationalt look over sig og et dynamisk tempo, som gør, at man ikke keder sig et sekund undervejs.

Fantasten – 90 minutter – Danmark – Instruktør: Christian Dyekjær – Medvirkende: Dejan Cukic, Oscar Dyekjær Giese, Rikke Lylloff, Lin Kun Wu m.fl.