Filmanmeldelse: Præsidenten fra Nordvest – Fascinerende dokumentarfilm trækker tråden fra Danmark til Somalia

Pærsidenten fra Nordvest

4 popcorn

”Præsidenten fra Nordvest”

Titlen får straks en til at tænke på rockerbander, men intet kunne være længere fra sandheden. Lars Feldballe Petersens dokumentar, der har TV-premiere på DR2 i morgen, er nemlig den fascinerende historie om den 67-årige dansk-somalier Ahmed Dualeh, der i 2012 blev valgt som præsident for den uroplagede somaliske provins Jubaland.

Men kan man overhovedet springe ud som præsident og skabe et nyt og demokratisk Somalia efter 47 år i Danmark? Det tror Ahmed Dualeh på, da han pakker kufferten og sætter kursen mod sit barndomsland, som han drømmer om at genopbygge ud fra de demokratiske værdier, han har lært at sætte stor pris på i Danmark.

Virkeligheden i Somalia viser sig dog at være noget mindre rosenrød. På grund af urolighederne i Jubaland, kan Ahmed Dualeh ikke bare sætte sig på præsidentposten eller besøge det område i Somalia, hvor han i sin tid blev født. Han prøver at skabe sig indflydelse på afstand og holder blandt andet møder med den somaliske præsident, men som månederne og årene går, glider drømmen længere og længere bort. Samtidig skrider hans faste fundament i Danmark under ham, da han på grund af de mange rejser til Somalia glider længere og længere væk fra sin kone Zahra og deres hjem i bydelen Nordvest i København.

Det er let at se, hvorfor Lars Feldballe Petersen fra det fynske produktionsselskab Film & TV Compagniet blev så fascineret af Ahmed Duahle, at han valgte at følge og filme ham gennem en periode på tre år.

For historien om Duahle, handler ikke bare om en stædig og ideologisk mand, der ikke ønsker at få plettet sit ry ved at samarbejde med somaliske krigsherrer. ”Præsidenten fra Nordvest” er samtidig fortællingen om en indvandrersucces. Gennem gamle billeder og videoklip får vi historien om den unge mand, som kom til Danmark med en drøm om at blive kaptajn, og som både blev kaptajn i mange år hos Mærsk og derefter millionær på at sælge it-udstyr. Det hele fortælles på klingende nordjysk af den altid velklædte og velformulerede Duahle, der fremstår som et mønstereksempel på vellykket integration – og som er fuld af taknemmelighed over for det land, der har givet ham og hans familie så meget.

Over for det står fortællingen om det borgerkrigshærgede Somalia, der også bliver historien om kolonitidens Somalia, fattigdom, hungersnød og rascisme. Og om hvor svært det er at være politiker og skabe demokrati i et land, der i den grad er præget af kaos.

Den søde fortælling fra Danmark kommer i nogen grad til at skygge for den anden og mørkere historie, fordi kontrasten er så enorm. Balancegangen lykkes ikke helt, men det forhindrer ikke ”Præsidenten fra Nordvest” i at være et både tankevækkende og fascinerende portræt.

Filmen er skabt med midler fra blandt andet FilmFyn og Danmarks Radio. Den blev vist på CPH:DOX i foråret og kan ses på DR2 torsdag den 28. december klokken 20.00.

Præsidenten fra Nordvest – 63 minutter – Danmark – Instruktør: Lars Feldballe Petersen – Medvirkende: Ahmed Dualeh m.fl.