Filmanmeldelse: Sidste stop kører helt af sporet

Sidste stop

2 Popcorn

De fleste af os har prøvet at sidde i et tog på nogenlunde samme tid hver morgen eller eftermiddag og iagttage nogenlunde de samme mennesker stige af og på.

Disse dagligdagsrutiner danner baggrund for actionfilmen ”Sidste stop”, hvor Liam Neeson kommer på sit livs togtur.

Michael MacCaulty (Neeson) er en tidligere politimand, der valgte politikarrieren fra for en mere tryg tilværelse som forsikringssælger. Han bor med sin familie uden for New York og tager hver dag det samme tog ind til byen og hjem igen senere.

Familiens økonomi hænger kun lige sammen og er tynget af gældsposter og en søn på vej på college, så da Michael en dag uden varsel bliver fyret fra sit arbejde, styrter hans tilværelse sammen.

I toget hjem, sker der imidlertid noget uventet. En fremmed kvinde henvender sig til ham i toget og giver ham et tilbud, der med et slag kan redde situationen. Hvis Michael kan udpege en person blandt de andre passagerer, som går under navnet ”Prynne”, inden toget når til sin endestation Cold Springs, vil han få 100.000 dollars.

Michael tager tøvende imod, og da han lidt senere forsøger at komme ud af aftalen igen, er det for sent. Nu er det ikke blot pengene, men hans families ve og vel, der er på spil, og det bliver hurtigt klart, at de ukendte bagmænd har onde hensigter med ”Prynne”.

Som udgangspunkt har plottet i ”Sidste stop” potentiale til at blive en spændende film, hvor en helt almindelig mand på ægte Hitchcock-manér bliver rodet ud i noget, han slet ikke kan overskue.

Samtidig danner toget en spændende ramme. Et forholdsvis lille miljø med en række faste figurer: Den arrogante børsmægler, som er et dumt svin. Den hidsige, latinamerikanske sygeplejerske. Den uge teenagekvinde med en mystisk taske etc. etc.

”Sidste stop” forspilder imidlertid fuldstændig sine muligheder. Selv om man er vant til – og villig til – at sluge en del kameler i actionfilm, er filmens manuskript så fyldt med huller, at det efter den lovende indledning kører mere og mere af sporet for til slut at ende i det rene actionnonsens.

Liam Nesson, der med film som Taken-triologien, ”Run All Night” og ”Non-Stop” er blevet vor tids Charles Bronson, kæmper en brav kamp for at puste spænding og liv i sin figur. Det er imidlertid svært, når man skal kæmpe imod kliché-replikker som ”Du aner ikke, hvem du er oppe imod”, og ingen af de øvrige figurer har nogen dybde. Så bliver manglen på logik – og konsekvens – simpelt hen for tydelig.

Filmens stærkeste kort er egentlig billedsiden, idet alle scener er henlagt til toget, fra turen hjem starter, og de velkoreograferede actionscener. For danske biografgængere er der også den lille ekstrabonus, at Roland Møller medvirker i en mindre rolle som en af passagererne. Hvorfor man skulle helt til Danmark for at få denne rolle besat står dog hen i det uvisse, lige som det meste andet i ”Sidste stop”.

Sidste stop – 104 minutter – USA – Instruktør: Jaume Collet-Sera – Medvirkende: Liam Neeson, Vera Farmiga, Patrick Wilson, Jonathan Banks, Sam Neil, Elizabeth McGovern, Clara Lago, Ella-Rae Smith m.fl.