Filmanmeldelse: Dobbeltspil – Per Fly får flot international debut

Dobbeltspil

4 popcorn

For danske instruktører er en af de store karriereprøver at skulle instruere en udenlandsk film. Nu er turen så kommet til Per Fly, der netop har prøvet kræfter med sin første engelsksprogede film ”Dobbeltspil”, som havde premiere over hele landet torsdag. Og han kan roligt være stolt af resultatet.

”Dobbeltspil” er en spændende politisk thriller om grådighed, løgn og korruption før og efter USAs invasion af Irak.

Historien bygger over den sande fortælling om den unge ambitiøse amerikaner Michael Soussan, der i 1997 som 24-årig fik sit ønskejob i FNs humanitære hjælpeprogram Oil for Food.

Oil for Food programmet opstod i kølvandet på de hårde sanktioner, som Irak blev pålagt efter den 1. golfkrig i 1990. Det skulle give Iraks daværende leder Sadam Hussein mulighed for at sælge landets råolie mod at FN til gengæld sendte mad og medicin til den trængte, irakiske civilbefolkning.

Der er milliarder på spil. Da Michael Sossuan tager med sin chef Pasha, der leder Oil for Food programmet, til Irak, går det op for ham, at det på overfladen succesrige projekt i virkeligheden dækker over en uskøn blanding af kyniske forretningsfolk, kriminelle karteller, irakiske embedsmænd og korrupte diplomater, der alle grådigt kæmper om at få en bid af de 75 milliarder.

Ved hjælp af den smukke tolk Nashim, finder Michael ud af, hvordan de tilsendte madvarer omdirigeres til den sorte børs, og hvordan medicinen for en stor dels vedkommende består af produkter, som er udløbet og som derfor er virkningsløse eller direkte skadelige.

Pasha affærdiger Michaels bekymringer og understreger, at man er nødt til at gå på kompromis for at hjælpe de mange. Da tingene spidser til, og der sker mystiske dødsfald, mens Nashim kommer i fare, står Michael over for en svær beslutning. Skal han vende det blinde øje til, eller skal han blive whistleblower og afsløre, hvad han ved, og dermed sætte sig op mod hele systemet?

Svaret er allerede kendt, hvilket dog ikke tager spændingen ud af filmen. Per Fly har før stillet skarpt på de løgne, som vi mennesker bygger vores liv op omkring, og her har han fundet en ideel ramme til at udforske gråzonerne.

Man kunne godt have ønsket, at den danske instruktørs signatur var mere tydelig, men der er tale om et bestillingsarbejde, og så er det begrænset, hvad der er plads til af den slags. Det er dog tydeligt, at Per Fly kan sit håndværk. Filmen er teknisk flot skruet sammen, og dens personer er befriende flertydige.

Der spilles godt over hele linjen. Ungpigeidolet Theo James er således fortræffelig i rollen som Michael, der må sande, at hans forhåbninger om at gøre verden til et bedre sted har trange kår i virkeligheden.
Med replikker som “Vi lyver ikke, vi skaber bare en god mulighed for fejlfortolkning” og “Korruption er det gryende demokratis vokseværk” er Ben Kingsley ligeledes perfekt i rollen som flosset FN-chef.
Den tyrkisk-kurdiske skuespillerinde Belcim Bilgin er den smukke, plagede tolk, mens franske Jacqueline Bisset viser oprigtig vrede og autoritet som den franske diplomat Dupre, der også ønsker at afsløre sandheden bag Oil for Food programmet.

Man er derfor rigtig godt underholdt, selv om man ikke udsættes for nogen aha-oplevelser undervejs. Faktisk er det lidt forstemmende, at man hverken bliver overrasket eller indigneret, fordi man for længst har mistet enhver illusion om anstændighed i international politik og blandt verdens førende nationer, institutioner og selskaber.

Dobbeltspil – 108 minutter – Danmark, Canada og USA – Instruktør: Per Fly – Medvirkende: Theo James, Ben Kingsley, Belcim Bilgrin, Jacqueline Bisset m.fl.