Berlinalen dag 10 – Fornem hæder til dansk kortfilm

Søn

Den havde jeg ikke lige set komme…

Sådan tænkte såvel undertegnede som en del andre filmjournalister, da vinderen af Berlinalen blev afsløret lørdag aften.

Berlinale-juryen – heriblandt Trine Dyrholm – valgte nemlig overraskende at give guldbjørnen til den kinesiske thriller ”Bai ri yah huo” af instruktøren Diao Yinan.
Den kinesiske instruktør havde da også selv svært ved at tro på sejren:

– Se på disse mennesker, vores helt vidunderlige team, jeg takker jer.. Æren for denne pris tilhører ikke bare mig, men hele dette forrygende hold…. Berlin jeg elsker dig, sagde Diao Yinan i sin takketale.

Valget var så meget desto mere overraskende, fordi ”Bai ri yah huo” trods sit usædvanlige filmsprog, er en moderne film noir og en ren underholdningsfilm uden de dybere politiske budskaber.

Og det stoppede ikke der. Den kinesiske film vandt nemlig også en sølvbjørn for bedste mandlige hovedrolle til skuespilleren Liao Fan, som blev endnu mere overvældet end instruktøren:

– Før jeg forlod Peking, sagde jeg til min mor, at jeg ikke ville komme tilbage, hvis jeg ikke fik denne pris med hjem. Tak fordi I lader mig komme hjem. I går var starten på foråret i Berlin og der var kærlighed i luften over alt. Det var også min 40-års fødselsdag, og det her er den bedst tænkelige fødselsdagsgave, sagde Liao Fan, da han modtog prisen.
Trine Dyrholm uddelte prisen for bedste instruktør, der fuldt fortjent gik til amerikanske Richard Linklater for hans enestående filmprojekt ”Boyhood”, der er optaget over 12 år.

– Tak til Berlinalen for denne ære. Jeg accepterer den på vegne af de over 400 mennesker, der arbejdede på denne film i årevis. Der står bedste instruktør på sølvbjørnen, men jeg vælger at betragte det som bedste ensemble, fastslog Richard Linklater.

De øvrige priser blev fordelt således:

Sølvbjørnen – Juryens store pris
”The Grand Budapest Hotel” (Wes Anderson)

Sølvbjørnen – Alfred Bauer prisen
”Life of Riley” (Alain Renais)

Sølvbjørnen – Beste skuespillerinde
Haru Kuroki (The Little House)

Sølvbjørnen – Bedste manuskript
Dietrich & Anna Brüggemann (Kreuzweg)

Sølvbjørnen – Særlig kunstnerisk indsats
Zeng Jian (Kameraarbejdet i Blind Massage)

Der var ingen priser til Lars von Triers ”Nymphomaniac Vol. 1” eller Pernille Fischer Christensens ”En du elsker” der begge deltog i Berlinalen uden for konkurrence.

Til gengæld fik den danske kortfilm ”Søn” af Kristoffer Kiørboe en fornem hæder i form af en såkaldt ”Special Mention” (hædrende omtale). Kiørboes film deltog i´Berlinalens ungdomssektion Generation 14plus.

»Med stor præcision i instruktionen og på grund af det forbløffende stærke spil viser filmen os på en nærværende og øm måde, hvordan det er for et barn at være fanget i konflikten mellem fraskilte forældre«, skrev juruyen i sin omtale af den danske film.

Filmen handler om drengen August, hvis forældre er skilt. Da hans far en dag forærer ham en hundehvalp, som moderen ikke vil lade ham beholde, bliver August splittet mellem sin far og sin mor.

Med ”Søn” rammer Kristoffer Kiørboe lige ned i Berlinalens hovedtema i år, hvor talrige film har handlet om børn og unge, der selv må tage ansvar og agere som voksne.

– Børn bør ikke tage ansvar for andet end at være børn. Og som forælder får man det tilbage, man giver på godt og ondt«, udtaler Kiørboe på det danske Filmiinstituts hjemmeside.

Og dermed siger CineMadsen tak for dette års Berlinale