Filmanmeldelse: Battle of The Sexes – Kønskamp på tennisbanen

Battle of the Sexes

4 popcorn

Det er sjovt, som den ene film tager den anden i halen i disse dage. Forleden var der premiere på Steven Spielbergs nyeste drama ”The Post”, som ud over at handle om en af de største whistleblower-sager i USA’s historie satte fokus på kønskampen.

Torsdag er der så premiere på ”Battle of the Sexes”, som i bogstaveligste forstand handler om det samme. Det er nemlig historien om, hvordan 90 millioner seere i 1973 overværede tennisdronningen Billie Jean King kæmpe mod tennisstjernen og mandschauvinisten Bobby Riggs.

Dén historie blev allerede fortalt i 2013 i James Erskines og Zara Hayes dokumentarfilm ”The Battle of the Sexes”. Men i denne dramatisering af kampen af Jonathan Dayton og Valerie Faris forvandles fortællingen til en firedobbelt Grand Slam vinder: Filmen er således både følelsesmæssigt engagerende, politisk spændende, dramatisk gribende og stedvis sjov.

Vi starter i 1972, hvor den 28-årige King (Emma Stone) står på toppen af sin karriere og feteres som den mest succesfulde, kvindelige tennisspiller nogensinde. Men selv om de kvindelige tennisspillere er populære hos publikum, tjener de kun en brøkdel i præmiepenge i forhold til mændene.

”Mændene er simpelt hen langt mere spændende at se på, når de spiler tennis. De er stærkere, hurtigere og mere konkurrencelystne”, lyder de forklaringer, som kvinderne får smidt i hovedet. Men de giver ikke op og slutter sig i stedet til den nystiftede Womens Tennis Association (WTA).

I mellemtiden sidder den tidligere tennisstjerne Bobby Riggs (Steve Carell) og skumler på et kontor og drømmer om at komme tilbage i rampelyset. Han beslutter derfor at udfordre verdens bedste kvindelige tennispiller for at bevise, at han som mand er en bedre tennisspiller selv som 55-årige. Han spørger først Billie Jean King, der nægter at tage imod udfordringen. Da Riggs slagter en anden kvindelig tennisstjerne Margaret Court på banen, ender hun imidlertid med at sige ja.

Kampen blev spillet den 20. september 1973. Bookmakerne og sportsanalytikerne spåede at Riggs ville vinde igen, og det er nu op til Billie Jean King at skaffe den sejr, der vil bevise, at kvinderne er lige med mændene. Samtidig presses hendes ægteskab, fordi hun er blevet forelsket i den kvindelige frisør Marilyn Barnett (Andrea Riseborough).

Det er lykkedes de to instruktører, at skabe en film, der ikke blot får en til at fatte kampens enorme betydning i forhold til at give kvinderne ligeberettigelse, men som hele tiden sætter det menneskelige foran sit politiske projekt.

Emma Stone og Steve Carell falder flot ind i roller. Spinkle, men veltrænede Stone fanger forbilledligt skismaet mellem den selvsikre Billie Jean King på banen og den lige så usikre kvinde i privatlivet. Og altid seværdige Carell strutter af smittende humør, så man næsten glemmer, hvilken patetisk mandschauvinistisk person han fremstiller.

Der er masser af dynamik imellem de to, som dog ér og bliver skuespillere og ikke tennisspillere. Det ser man tydeligt i filmens klimaks i den historiske kamp, som sjovt nok er de scener, der står svagest.

Man forlader biografen med et stort hurra til en kvinde, der slog et kæmpeslag for en kamp, der stadig i dag virker sørgeligt aktuel.

Battle of the Sexes – 121 minutter – USA og England – Instruktør: Jonathan Dayton og Valerie Faris – Medvirkende: Emma Stone, Steve Carell, Andrea Riseborough m.fl.