Danske Biografers årsberetning er dyster læsning for dansk film

Danske Biografers årsberetning 2017

For nylig udsendte Brancheforeningen Danske Biografer sin årlige rapport. Det 18 sider lange dokument er spændende og tankevækkende læsning.

For eksempel fremgår det, at der stadig investeres mange penge i at bygge nye biografer. Som de fleste sikkert har bemærket, er der efterhånden ikke den by i Danmark, som ikke har fået sit eget, nye strålende biografpalads. Siden år 2000 har Danmark således fået 108 nye biografsale og yderligere 20 åbner inden for den nærmeste fremtid. Dermed er tilvæksten af danske biografsale ved at nå et historisk højt niveau, skrive Danske Biografer.

Og hvad er det så, at danskerne ser i alle disse biografsale? Svaret på det findes blandt andet i listen over de 20 mest sete film. Den toppes af ”Star Wars: The Last Jedi”, der blev set af 478.027 efterfulgt af ”Skønheden og udyret” (397.667 tilskuere), ”Grusomme mig 3” (383.667 tilskuere) og ”Fifty Shades – I mørket (331.658 tilskuere). På listen er også hele fem danske film:

05: ”Alle for tre” (325.015 tilskuere)
10: ”Dræberne fra Nibe” (255.587 tilskuere)
13: ”Far til fire på toppen” (233.262 tilskuere)
14: ”Den utrolige historie om den kæmpestore pære” (224.138 tilskuere)
18: ”Du forsvinder” (191.563 tilskuere)

Som det fremgår, præges listen ikke overraskende af film, hvis fornemmeste mission er at underholde – ikke at udfordre filmmediet kunstnerisk eller tilskuernes forventninger.

Totalt set blev disse 20 film set af knap 5,5 millioner tilskuere svarende til næsten 44 procent af det samlede antal solgte billetter i danske biografer i 2017. Det er trods det store tal markant mindre end for bare to år siden, hvor Top 20 filmene tegnede sig for et stykke over 50 procent af billetsalget.

Omvendt ser det ud i bunden. Af de 246 film, der i alt blev udsendt i danske biografer i 2017, udgjorde de 123 mindst sælgende film kun 2,7 procent af billetsalget. Det er trods det lave tal en stigning i forhold til 2016, hvor den dårligst besøgte halvdel af filmene lagde beslag på 1,5 procent af billetsalget.

Ser man på de danske film, var der ikke så meget at råbe hurra for i 2017. Tilskuerne valgte for en stor dels vedkommende dansk film fra. Efter at have ligget nummer tre en række år på listen over nationale films markedsandele i Europa er Danmark styrtdykket til en 9. plads mellem Tjekkiet og Slovakiet.
Ifølge Danske Biografer skyldes det, at ”biografpublikum blev spist af med krummer på et tidspunkt, hvor de efterspørge fuldfede filmbøffer”.

Som årsag peger Danske Biografer på, at den gennemsnitlige omkostning til produktion af danske biograffilm er faldet fra 21,8 millioner kroner til 14,8 millioner kroner, og at privatkapitalen er forsvundet fra dansk film.

”Antallet af film med budgetter under 7 millioner kroner steg med 133 procent fra 2015 til 2017, mens antallet af film med budgetter over 22 millioner kroner faldt med 73 procent. Det fik antallet af film med under 10.000 tilskuere til at eksplodere med hele 400 procent”, skriver Danske Biografer i deres årsberetning.

Endelig mener Danske Biografer, at faldes skyldes at ”Danmarks dygtigste filminstruktører har forladt skuden og søgt od udlandet”. I 2015 var der således hele otte film fra danske A-klasse instruktører, mens det i 2017 kun var tre. En tilbagegang på 63 procent.