Filmanmeldelse: Jurassic World: Fallen Kingdom – Endnu et hæsblæsende dinosaurus-kapitel

Jurassic World - Fallen Kingdom

4 popcorn

Der er mange måder, man kan bedømme en film på – også en franchise blockbuster som ”Jurrassic World: Fallen Kingdom, hvis væsentligste opgave er at holde dampen oppe, så dinosaur-feberen kan fortsætte lidt endnu.

Man kan for eksempel se på den måde, den påvirker sit publikum: Min egen medbragte 10-årige datter, der altid har elsket dinosaurusser, var således helt oppe og køre, og kastede sig begejstret rundt på biografstolen i spænding. Og der er da også masser af hæsblæsende suspense og mange tæt-på situationer i filmen, hvor hovedpersonerne kun undslipper at blive dræbt (som regel af dinosaurusser) i sidste øjeblik.

Man kan også se på filmens ambitioner om at flytte fortællingen videre. Også her må man sige, at Jurrassic World: Fallen Kingdom leverer varen.

Vi starter i bedste Jurassic-stil på øen Isla Nublar, hvor filmen tager over, der hvor forgængeren ”Jurassic World” (2015) sluttede. Den ellers genetablerede adventure-park, hvor publikum kunne opleve levende dinosaurusser, ligger hen i ruiner, mens de store fortidsdyr strejfer frit omkring.

Samtidig er øens vulkan begyndt at røre på sig, og dinosaurusserne er nu i fare for at blive endeligt udryddet for anden gang – lige som det skete for millioner af år siden. Det får dyreretsforkæmpere til at slås for, at man redder dinosaurrusserne væk fra øen – herunder den tidligere parkleder Dr. Claire Dearing (Bryce Dallas Howard).

USA’s kongres siger nej, men en privat velgører vil betale projektet, så Claire hanker op endnu engang op i macho-manden og dinosaurus-eksperten Owen Grady (Chris Prat) og flyver afsted.

Det viser sig selvfølgelig, at der er andre og langt mere skumle dagsordener i spil, der som sædvanlig handler om at udnytte dinosaurusserne til økonomiske og krigsmæssige formål. Og så er der ellers lagt op til den tempofyldte finale, der foregår nedenunder, rundt om og ovenpå et engelsk-inspireret herresæde på vestkysten af USA.

Spanieren J.A. Bayona har sat sig i instruktørstolen og leverer varen med lige dele legesyge og sans for dynamik. Visuelt er filmen et sandt overflødigshorn, som sine steder når næsten episke stemningshøjder. Det gælder ikke mindst i sekvenserne, hvor Isla Nublar går under i det gigantiske vulkanudbrud, som minder om mit eget første møde med dinosaurusser: Sekvenserne fra Disneys ”Fantasia” (1940) om jordens skabelse og kæmpeøglernes liv og undergang.

Heldigvis sørger Bayona også for at bevare tilpas meget slapstick og komik, så det hele ikke bliver alt for højtideligt. Tro for eksempel aldrig på en nydesignet dræberøgle, der lader som om, den er bedøvet, mens den smiler smøret i smug og slår små slag med halen. Og har du låst dig ude – eller inde – så findes der også øgler, der kan klare den slags.

Man undgår ikke helt trivielle gentagelser: Ingen Jurassic-film uden en tyrranosaurus, der kommer ind fra højre i et kritisk øjeblik og redder dagen ved at sluge en anden saurus.

Da slutteksterne ruller over lærredet, lever filmen mere end noget op til sit navn. Fra den isolerede ø, er dinosaurruserne nu på vej til at blive spredt i verden næsten som Abernes Planet på øgleniveau. Det kunne sagtens ende er, men det gør det med garanti ikke.

Jurassic World: Fallen Kingdom – 128 minutter – USA og Spanien – Instruktør: J.A. Bayona – Medvirkende: Bryce Dallas Howard, Chris Prat, Ted Levine, Jeff Goldblum, Toby Jones, James Cromwell m.fl.