Spændende dansk film-efterår venter

Danske film efteråret 2018

Så skete det sør’me igen – at jeg er fuldstændig enig med Danske Biografers formand Kim Pedersen.

I sit seneste blogindlæg på filmmagasinet Ekko’s hjemmeside, skriver Kim Pedersen således, at ”de sidste fire måneder af 2018 bliver et sandt festfyrværkeri af danske film i biograferne”.

Og efter, at Det Danske Filminstitut forleden for tredje gang afholdt et ”Film på vej” arrangement, hvor anmelderne blev præsenteret for smagsprøver på efterårets film, kan jeg kun give ham ret: Det bliver festligt, folkeligt og forrygende fornøjeligt. Der er dramaer, thrillers, familiefilm, arthouse-produktioner og fantasy. Kort sagt noget for enhver smag og alt sammen dansk.

Efter et mildt sagt søvndyssende forår og sommer på den danske filmfront, vil der fra nu af og til årsskiftet være ikke mindre end 16 danske film, der lanceres i biograferne.

Det starter storladent episk allerede i morgen torsdag med Bille Augusts storfilm ”Lykke-Per” – en medrivende kærligheds- og dannelseshistorie efter Henrik Pontoppidans mesterværk.

Den 13. september er der premiere på ”Ditte & Louise”, hvor makkerindeparret Ditte Hansen og Louise Mieritz forsøger at overføre deres populære TV-show til det store lærred. Historien handler kort om, at Ditte i mangel af spændende kvinderoller beslutter sig for at forklæde sig som mand. Derefter følger et forløb, der ville gøre selv Dustin ”Tootsie” Hofmann misundelig.

En uge senere den 20. september blænder Oliver Zahle op for tredje film i franchisen om indvandrerdrengen Iqbal Farooq ”Iqbal og den indiske juvel”. Handlingen er denne gang henlagt til Delhis gader, hvor Iqbal indleder en hæsblæsende jagt på en forsvunden juvel. En rigtig efterårsfilm for hele familien.

Samme dag er der premiere på Steve Tubléns debutfilm ”Uro” med Rosalinde Mynster i hovedrollen som en traumatiseret kvinde, der bliver fundet i en skov. Hun siger, at hun har været vidne til et brutalt mord og i selvforsvar har slået gerningsmanden ihjel. Politiet kan intet finde der beviser hendes historie. Intet lig, ingen spor.

Derudover byder resten af året på:

04/10 – Journal 64
Sidste ombæring af Zentropas filmatisering af Jussi Adler Olsens krimier og dermed også sidste omgang af Nikolaj Lie Kaas og Fares Fares i deres ikoniske roller som Carl Mørck og Assad.

04/10 – Team Albert
YouTube-stjernen Albert Dyrlund går til filmen i Frederik Nørgaards fortælling om en oprører, der ikke kan acceptere, at succes kan låse én fast i et samfund, der har lagt den lige linje for karrieren.

11/10 – Vildheks
Kasper Munk har kastet sig over filmatiseringen af Lene Kaaberbøls Vildheks. Filmen handler om Clara som gerne vil passe ind i fællesskabet, men da hun en dag bliver angrebet af en mystisk sort kat, ændrer alt sig. Pludselig besidder hun kræfter, hun ikke før kendte til.

11/10 – Holiday
Isabella Eklöfs meget omtalte spillefilmdebut er en dramatisk fortælling om gangstere, luksus, psykisk og fysisk vold og kriminalitet.

08/11 – Den tid på året
Vi kender det alle sammen: Julen står for døren, og det kan føre alverdens familiegniderier med sig. Her bliver juletraumerne forløst af Paprika Steen i topform, der får julefesten til at slå revner.

08/11 – Julemandens datter
Christian Dyekjær står bag denne familiefilm om 12-årige Lucia, som bor i Grønland og er datter af selveste julemanden. Lucia drømmer kun om at blive verdens første kvindelige julemand og synes, det er vildt uretfærdigt, at der kun er drenge i julemandsklassen.

15/10 – I krig & kærlighed
Omsider får Danmark sin første storfilm om 1. Verdenskrig. Der er tale om et episk trekantsdrama. Kasper Torsting har instrueret historien om den unge soldat Esben der vender tilbage til Kristine og deres lille søn. Men den tyske officer Gerhardt, der har fået et tæt forhold til Kirstine, vil sende ham tilbage til fronten.

29/10 – The House That Jack Built
Lars Von Triers film om seriemorderen Jack har allerede delt vandene. Enten elsker man historien om den sadistiske Jacks udvikling som morder, eller også hader, man den og forlader biografen før tid.

06/12 – Nina
Fabian Wullenweber står bag denne komedie med hustruen Susanne Juhász i den altdominerende hovedrolle som den 40-årige, rapkæftede Ninna, som står i den lokale grill på Præstø og bliver kastet ud i sit livs krise, da hendes attenårige søn flytter hjemmefra.

13/12 – Christina IV den sidste rejse
Spillefilmsdebutanten Kasper Kalle lægger ud med et historisk kammerspils-drama om Christian IV, som alvorligt syg er på vej mod København og undervejs får følgeskab af sin ekskone Kirsten Munk, som han siden deres voldsomme skilsmisse har holdt indespærret.

25/12 Happy Ending
Også Hella Joof har en ny film på tapetet i 2018. Det er en komedie om Helle, der glæder sig til, at hendes mand går på pension – kun for at opdage, at han har lagt planer om at være vinimportør og pendle mellem Danmark og Frankrig. Masser af forviklinger og overraskende drejninger følger.

25/12 Ternet Ninja
Anders Matthesen har begået en ny animationsfilm, der tager tråden op fra Terkel i knibe. Drengen Aske får en ternet ninja-dukke af Onkel Stewart. Og så går der ellers Sten og Stoffer i den, for ninja-dukker kun er selvfølgelig levende, når den er alene med Aske.