Filmanmeldelse: Hjertelandet: Blandt nordjyske mænd og thailandske kvinder

Hjertelandet

5 popcorn

Når en dokumentarfilm er bedst, går den ind og rykker ved vores opfattelse af virkeligheden, snurrer vores verdensbillede rundt og efterlader os på den anden side med ny viden om, hvordan tingene hænger sammen på denne  mangfoldige planet.

Netop derfor hører Janus Metz’ nye dokumentarfilm om nordjyske mænd og deres thailandske koner til de bedste af slagsen.

For helt ærlig, kære læser, hvad er din egen reaktion, når du på gaden ser en moden dansk mand sammen med en thailandsk kvinde? De fleste af os reagerer med indbyggede fordomme om danske tabermænd, der ikke kan finde ud af at score en dansk kvinde – eller en kvinde overhovedet – og som derfor må importere en hustru udefra. Og de thailandske kvinder som nogen, der kun er ude på at få sig en dansk mand, og som derfor lydigt spreder ben og laver mad for at komme væk fra livet i Thailand.

De fleste af os kommer aldrig så langt, at vi ser de egentlige mennesker bag disse fordomme og virkeligheden, der selvfølgelig er meget mere kompliceret. Og her er det så, at Janus Metz’ film trækker os igennem tågesløret til et lille stykke mini-Thailand midt i Nordjylland.

For mens den politiske debat raser omkring muslimske flygtninge og indvandrere har Nordjylland gennemlevet en hel anden og langt mere usynlig indvandring.

For 25 år siden i begyndelsen af 90’erne var der stort set kun én thailandsk kvinde i Nordjylland, nemlig Sommai, der flyttede hertil for at blive gift med Niels Jørgen. Nu er her næsten 1.000 thailandske kvinder gift med danske mænd, mange af dem fra Sommais egen fødeegn, som hun har hjulpet med at komme herop.

Som en sand Richard Linklater forstår Janus Metz værdien af at lade tiden spille en hovedrolle i sin film. Helt tilbage i 2006 startede han sammen med sin antropologkone Sine Plambech det projekt, der nu er endt med ”Hjertelandet”. En intim og følelsesfuld beretning om thailandske ”postordrebrude” og de danske mænd, der gifter sig med dem.

Det blev til de to vellykkede TV-dokumentarer ”Fra Thailand til Thy” (2007) og ”Fra Thy til Thailand” (2008). Nu er kapitel tre så klar, og det har været værd at vente på.

For de sindige nordjyder Niels Jørgen, Kjeld, John og Frank er ikke bare nogle lumre typer, der bare vil have en kone, der gør hvad de siger og giver dem sex og mad på bordet. Deres tanker og følelser er langt mindre simple og først og fremmest drives de af ensomhed og måske også eventyrlyst over for det fremmede.

Og Sommai, Kae, Basit og Mong er ikke blot, beregnende kvinder, der
i Danmark ved at udnytte kærlighedshungrende danske mænd. De kommer med deres egne forhistorier, hvor flere af dem har oplevet voldelige mænd i Thailand og drives af længslen efter tryghed og ordnede forhold, der kan sikre dem selv og deres familier økonomisk.

Lyder det frygtelig fornuft-ægteskabsagtigt? Man kan også opfatte det som et opgør med mange danskeres lyserøde lægeroman-forestillinger om kærligheden: At det kun handler om forelskelse, hvor man udelukkende vælger hinanden på grund af følelser – eller begær. En tilbagevenden til en tid, hvor kærlighed og ægteskab også handlede om et fællesskab, hvor begge parter har brug for hinanden for at få verden til at fungere.

Janus Metz og Sine Plambech folder deres fortælling ud over en periode på 10 år, og viser, hvordan det er gået de fire ægtepar, og de udfordringer, de hver især slås med. Sommai, der har tilbragt et kvart århundrede i Nordjylland, drømmer om et otium i Thailand og om at vende tilbage og etablere et hjem der for sig selv og sin familie – en drøm som Niels Jørgen ikke ubetinget deler. Sommais niece Kae og Kjeld, der startede famlende, har udviklet sig til et solidt par med fælles børn. Men Kae havde også god hjælp af sin søster Mong, der blandt andet lærte hende nyttige danske sætninger som ”Smager det godt” og ”Jeg har hovedpine”. Basit og Frank er til gengæld endt med at kaste håndklædet i ringen. De fik aldrig etableret den nødvendige base og tillid, og Frank står ensom tilbage og må konkludere ”Menneskenes verden den er godt nok rodet”.

Og sådan formidler ”Hjertelandet” på smuk og indlevende vis og helt uden klichéer historien om liv, der er blevet levet for en række mennesker, der er alt andet end stereotyper.

Hjertelandet – 90 minutter – Danmark – Instruktør: Janus Metz og Sine Plambech – Medvirkende: Niels Jørgen, Kjeld, John, Frank, Sommai, Kae, Basit og Mong m.fl.