Filmanmeldelse: Kraftidioten – Kulsort og meget underholdende norsk komedie

Kraftidioten

5 popcorn

Norges svar på Cohen brødrene – Hans Petter Moland – har gjort det igen. For tre år siden lavede han den norske komedie ”En ganske rar mand” om eksfangen Ulrik, som efter 12 år i fængsel for mord har svært ved at vende tilbage til samfundet.

Nu er Moland så tilbage med sin nyeste film ”Kraftidioten”, der lige som ”En ganske rar mand” har Stellan Skarsgård i hovedrollen.

Den hårdtarbejdende Nils er en nyttig samfundsborger. Han kører sneplov og opfylder dermed sine barndomsdrømme om at være stifinder. Ja. Han bliver endda udnævnt til at være årets borger i den lille by, hvor han bor med sin kone.

Det hele ramler imidlertid sammen, da de får besked om, at deres søn er fundet død af en overdosis. Konen trækker sig væk fra Nils i sin sorg, mens hans selv nægter at tro på, at sønnen var narkoman.

Da han begynder at efterforske sagen, står det hurtigt klart, at sønnen blev dræbt, fordi en af hans venner stjal kokain fra en lokal gangster. Nils vil have hævn, og da han begynder at arbejde sig op gennem gangster-hirakiet for at hævne sønnen, får han uforvarende blandet en serbisk gangsterbande ind i jagten. Og snart flyder blodet i spandevis.

Umiddelbart lyder det jo som en hård historie. Tonen er da også nogle tangenter dybere og mørkere end ”En ganske rar mand”. Men frem for at være en norsk version af en amerikansk hævner-film, er det på ægte Moland-vis en kulsort komedie fyldt af groteske optrin.

Det gælder for eksempel filmens gennemgående spøg med at nævne sine skuespillere ”In order of disappearance” efterhånden som de dør. Og det er der ganske mange, som gør, skulle jeg hilse og sige.

Stellan Skarsgård kan rollen som flink mand, der kan blive barsk, på fingerspidserne. Der er noget næsten barnligt følsomt og samtidig koldt beslutsomt i hans blå øjne og en intimiderende tyngde i hans fysik, der virker optimalt i denne type roller.

Samtidig udnytter Moland effektivt det norske landskab med uendelige snevider, hvor Nils til fulde kan udnytte sneploven til sin fordel.

Filmens manuskript er lavet af den allesteds nærværende Kim Fupz Aakeson, der senest vatr fremme som manuskriptforfatter på Pernille Fischer Christensens nye film ”En du elsker”.

Fra dansk side er det også interessant, at Birgitte Hjort Sørensen – der ligeledes er med i ”En du elsker” – har rollen som gangsterchefens ekskone, som prøver at tvinge ham med til møder om børneopdragelse, mens han hellere vil passe sine gangster-forretninger.

Endelig er det forfriskende at se Bruno Ganz i rollen som albansk gangsterchef.

Man kan med rette indvende, at ”Kraftidioten” er endnu en af den type film, der forherliger vold og sætter afstumpede drab ind i en komisk kontekst. Det er den bestemt ikke ene om, hvilket selvfølgelig ikke er nogen undskyldning.

Men uanset de etiske og moralske indvendinger kommer man ikke udenom, at ”Kraftidioten” er en meget underholdende film.

Kraftidoten – 116 minutter- Norge – Instruktør: Hans Petter Moland – Medvirkende: Stellan Skarsgård, Kristofer Hivuj, Pål Sverre Hagen, Bruno Ganz, Birgitte Hjort Sørensen, Jakob Oftebro, Peter Anderson, David Sakurai m.fl