Filmanmeldelse: Sådan træner du din drage 2 – Sommerens bedste animationsfilm

Sådan træner du din drage 2

5 popcorn

Jeg må tilstå, at jeg aldrig nåede at se ”Sådan træner du din drage” (2010), da den gik i de danske biografer for nogle år siden. Mikset af drager og vikinger appellerede ikke rigtigt.

Imidlertid er det er aldrig for sent at blive klogere og skifte mening. Efter at have set efterfølgeren bøjer jeg ydmygt hovedet og slutter mig til seriens voksende fanskare.

”Sådan træner du din drage 2” er nemlig ikke blot en flot, men også en begavet film, som viser, at Dreamworks ud over Disney er det eneste animationsstudie i Hollywood, der ikke bare spiser sin målgruppe af med flot animation og absurd humor.

Handlingen foregår fem år efter den første film. Hovedpersonen Hikke bor fortsat på Besærkøen, hvor dragerne nu er blevet landsbyens kæledyr.

Da Hikkes temperamentsfulde far Havblik vil give høvdingemagten til sin kloge, splejsede søn, sætter det imidlertid gang i et teenageoprør.

Sammen med veninden Astrid og sin trofaste drage Tandløs flyver han ud for at udforske verden og dermed slippe for ansvaret. Men man kan nu engang ikke løbe fra sin skæbne.

Da gruppen opdager en enorm isgrotte med hundreder af vilde drager og en mystisk dragerytter, bliver de viklet ind i en voldsom kamp for at bevare freden og redde Besærkø.

Med to’eren er drageserien godt på vej til at blive en klassisk udviklingshistorie. Instruktøren Dean DeBlois bygger langsomt men sikkert sine figurer op, så det kan kulminere i den kommende tre’er, der skal afslutte triologien.

Det betyder dog ikke, at ”Sådan træner du din drage 2” bliver et kedeligt mellemspil. Filmen har tværtimod sin egen historie at fortælle og med følelser, der aldrig virker forcerede.

På den ene side er filmen et klassisk Dreamworks-produkt, med komiske bifigurer og nøje timede jokes. Det ses for eksempel i filmens start, hvor landsbyens unge spiller deres egen version af quidditch med drager som flyvende kosteskafter og levende får som kugler. Her er det ren animeret underholdning.

På den anden side vil ”Sådan træner du din drage 2” mere end det. Den uddyber sine figurer og Hikkes verden, og den uddyber også figurernes følelsesregister. Udforskningen af den store isgrotte handler på den måde meget mere om forholdet mellem Hikke og hans længe savnede mor.

Læg dertil den suverænt flotte animation med svimlende flyveture og nogle både veloplagte og opfindsomme stemmer og vips har man sommerens absolut bedste animationsfilm, som både kan underholde små og store.

Og så i øvrigt hatten af for DeBlois evne til at udnytte lærredet i dybden. Der elsker således konstant noget bagved, hvad enten det er et par smådrager, som tumler rundt eller to kæmpedrager som kæmper mod hinanden.

Sådan træner man en drage 2 – 102 minutter – USA – Instruktør: Dean DeBlois – Medvirkende (stemmer): Robert Hansen, Stine Stengade, Ozlem Saglanmak, Peter Aude, Morten Staugaard m.fl.