Filmanmeldelse: Før Frosten – Mesterlig Jesper Christensen i dansk bondedrama

Den fattige bondefamilie kæmper desperat for at få den skrumplende vogn med korn hjem i laden, mens tordenen ildevarslende ruller hen over marken. Den ældre far snubler udmattet, og mens han forpustet falder på knæ på den ujævne jord og bøjer ryggen, begynder regnen at vælte ned og gennembløde både ham selv og det korn, som skulle få dem igennem den kommende vinter.

At se Michael Noers nye film ”Før Frosten er som at træde direkte ind i en roman fra 1800-tallets bondedanmark. Socialrealismen står tommetykt ud af hver eneste scene, og som alt, hvad den danske instruktør rører ved, emmer den af autencitet fra start til slut.

Efter en ikke helt vellykket international debut med genindspilningen af ”Papillon” (2017) er Michael Noer tilbage i topform med en dramatisk og medrivende skæbnefortælling.

Husbonden Jens (Jesper Christensen) forsøger at få livet til at hænge sammen for sig selv, datteren Signe (Clara Rosager) og sin søsters to sønner Peder (Elliott Crosset Hove) og Mads (Bertil De Lorenzi). Han bryster sig af, at han selv ejer sin gård. Men huset er slidt ned og maden knap, så den ene ko må sælges fra. Og da høsten slår fejl står Jens over for et hårdt valg, hvis familien skal overleve vinteren.

Selv om han allerede har lovet Signe bort til en af egnens unge karle, vælger han at indgå en pagt med storbonden Gustav (Magnus Krepper) og dennes forvalter Holger (Rasmus Hammerich). Gustav får lov til at overtage både gården, jorden og dyrene, hvis han samtidig lover at gifte sig med Signe og tage sig af resten af familien.

Umiddelbart virker det som om, at et uventet deux ex machina er dalet ned over den fattige familie og har sendt den opad i det strengt klasseopdelte bondesamfund, hvor ens plads i kirken afgøres af ens status. Men snart kaster Jens’ beslutning familien ud i en dyb splittelse og et mord får katastrofale konsekvenser. Spørgsmålet er nu, hvor langt Jens vil gå for at redde sine nærmeste og sin agtelse.

”Vi to ligner hinanden på ét punkt. Vi vil begge gøre alt for at sikre det bedste for vore børn”, betror Gustavs mor Agnes en aften til Jens. Hendes ord klinger dyster og kunne passende stå som overskrift for hele filmen.

Hun spilles af Ghita Nørby, som Noer også arbejdede sammen med i sin seneste danske produktion ”Nøgle, hus, spejl” (2015). Det siger noget om tyngden i ”Før Frosten”, at selv mindre roller er besat med så garvede skuespillere.

En perlerække af Danmarks bedste ungdomsskuespillere er også på rollelisten – herunder brødreparret Oscar og Gustav Giese.

Alt blegner dog ved siden af Jesper Christensen i den altbærende hovedrolle som Jens. Selv om han for længst og mange gange har bevist, at han er en fremragende skuespiller, er han her ude i en absolut mesterlig tour-de-force.

Trods sine 70 år kaster Jesper Christensen sig 120 procent ind i rollen både fysisk og mentalt. Få kan som Christensen udtrykke troværdighed og nærvær på et lærred bare ved hjælp af et blik eller en stramning af læberne. Det håndholdte kamera følger nådesløst hans furede ansigt, mens den strenge, men velmenende familiefar mere og mere desperat forsøger at gøre det rigtige – og igen og igen fejler, fordi både omstændighederne, naturkræfterne og den sociale hakkeorden er imod ham. En mand som ender med at sælge sin sjæl for at overleve.

Det er som sagt mesterligt, og Jesper Christensen har da også allerede vundet prisen for bedste mandlige hovedrolle på filmfestivaler både i Chicago og Tokyo.

”Før Frosten” demonstrerer endnu engang, hvordan Noer er eminent til at skabe intense, personlige dramaer og troværdige miljøer, hvad enten de er historiske eller nutidige. På den måde kunne filmen lige så godt foregå mange andre steder. Det er de menneskelige konflikter, der er væsentlige.

Selv om det er en af de historier, som vi allerede fra starten godt ved bevæger sig ind i en nedadgående spiral, går det ikke nydelsen ved rutschebaneturen eller filmoplevelsen mindre. Og som dansk biografgænger kan man dårligt ønske sig en bedre eller flottere start på filmåret.

Før Frosten – 104 minutter – Danmark – Instruktør: Michael Noer – Medvirkende: Jesper Cristensen, Clara Rosager, Ghita Nørby, Magnus Krepper, Elliott Crosset Hove, Rasmus Hammerich, Bertil de Lorenzi, Gustav Giese, Oscar Dyekjær Giese m.fk.