Cannes 2019 – Sydkoreansk komediethriller vinder de gyldne palmer

Efter næsten to ugers filmfest i Cannes, faldt afgørelsen lørdag aften om, hvem der skulle vinde dette års Gyldne Palmer i verdens mest prestigefyldte filmfestival.

Som ventet af mange blev det den sydkoreanske instruktør Bong Joon-ho’s komediehriller ”Parasite”, der vandt prisen. Dermed var det for andet år i træk asiatisk triumf i Cannes. Sidste år gik de Gylde Plamer som bekendt til den japanske instruktør Hirokazu Kore-eda’s mesterlige ”Shoplifters.

Som sagt var det ikke den store overraskelse, at ”Parasite” vandt. På en festival, hvor der ikke var mange mesterværker eller overraskelser i hovedkonkurrencen, skilte den koreanske film sig klart ud.

Filmen handler om en fattig familie, der får manipuleret sig ind som tjenestefolk hos en rig familie – en historie, som den kendte filmanmelder Peter Bradshaw fra The Guardian, beskrev således:

”Parasite et et overdådigt, og særdeles seværdigt satirisk drama, der kører afsted lige så behageligt som en Mercedes, med filmens hovedperson bag rattet.”

Der er kort sagt noget at se frem til, når filmen på et tidspunkt får dansk premiere. ”Parasite” er allerede købt hjem af Grand Teatrets distributionsled Camera Film. Men der er endnu ikke fastsat en premieredato.

Til gengæld var der ikke noget at se frem til for instruktøren Quentin Tarantino. Mange havde ellers også hans bidrag til hovedkonkurrencen ”Once Upon a Time in Hollywood” med på deres favouritliste. Især fordi det i år er 25 år siden, at Tarantino oplevede en af sin karrieres absolutte højdepunkter, da han i 1994 vandt de Gyldne Palmer med voldsklassikeren ”Pulp Fiction”.

Sådan skulle det imidlertid ikke gå. Det blev således ikke til en eneste pris til filmen. Til gengæld vandt skuespilleren Antonio Banderas fuldt fortjent prisen for bedste mandlige skuespiller for sit måske livs rolle som udbrændt instruktør i Pedro Almodovars fængslende kunstnerportræt ”Pain and Glory”.
 
På kvindesiden vandt Emily Beecham lidt mere overraskende prisen for bedste kvindelige skuespiller som forskermor i Jessica Hausners science fiction drama ”Little Joe”

Og Cannes-festivalens næststørste pris, Grand Prix prisen, gik til den franske instruktør-debutant Mati Diop for filmen ”Atlantique”. Diop var samtidig den første farvede, kvindelige instruktør, der havde en film med i festivalens hovedkonkurrence.

Totalt set gik det således:

De Gyldne Palmer
Parasite (Bong Joon-ho)

Grand Prix
Atlantique (Mati Diop)

Juryens Pris
Bacurau (Kieber Mendonca Filho & Juliano Dornelles)
Les Misérables (Ladj Ly)

Bedste instruktør
Jean-Pierre & Luc Dardenne (Young Ahmed)

Bedste skuespillerinde
Emily Beecham (Little Joe)

Bedste skuespiller
Antonio Banderas (Pain and Glory)

Bedste manuskript
Celine Sciamma (Portrait of a Lady on Fire)