Filmanmeldelse: The Sisters Brothers – Forrygende original western

Jeg ved ikke, hvad det er med filmene denne sommer, men de virker lige så ubestemmelige og ustadige som vejret udenfor.

Blæsten gør mig bims oven i hovedet, men det samme gjorde det faktisk at sidde i læ indenfor og se franskmanden Jacques Audiards amerikanske debut.

Som udgangspunkt er ”The Sisters Brothers” en forrygende original western. Ja, den er uden sammenligning årets bedste western, hvilket dog er nemme points, da der ikke har været mange af slagsen i 2019.

Vi er tilbage i Oregon i de gode, gamle 1850’ere, hvor brødrene Sisters (ja det hedder de virkelig til efternavn) arbejder for Oregon Citys lokale gangsterchef Kommandanten. De to brødre er i bogstaveligste forstand hans trouble-shootere og derfor det oplagte valg, da Kommandanten ønsker at få opsporet kemikeren Hermann.

Det viser sig, at Hermann har gjort en revolutionerende opfindelse: En metode der gør det langt lettere at finde guld i floder. Den vil Kommandanten have fat i, men detektiven Morris er også på sporet af Hermann.

Først hjælper han brødrene Sisters, så bliver han så fascineret af Hermann, at han i stedet hjælper ham, og sådan bølger jagten og sympatierne frem og tilbage.

”The Sisters Brothers” blev mødt med stående ovationer, da den sidste år havde verdenspremiere på filmfestivalen i Venedig. Allerede det faktum, burde fortælle én, at filmen ikke er en klassisk mainstream-western, men snarere et arthouse-produkt af den slags, som Coen brødrene kunne have lavet.

Det samme burde rollelisten, der toppes af garvede, men skæve skuespillere som John C. Reilly, Joaquin Phoenix og Jake Gyllenhall. Og filmens handling snor sig i sindige og med mellemrum absurde baner. Som da den ene af brødrene sluger en giftedderkop i søvne, der så bidder ham indefra.

Her er det så, at forvirringen for alvor sætter ind. For ”The Sisters Brothers” er både for letbenet til at være et ægte drama og alt for alvorlig til at være en komedie.

Dermed ikke sagt, at filmen er kedelig, for det er den langt fra. Den kan bare ikke beslutte sig for, hvad den vil være.

Brødrene spilles med perfekt timing af John C. Reilly og Joaquin Phonix. Eli Sisters (Reilly) er den ældste og mest ansvarsfulde af de to, mens Charlie Sisters (Phoenix) er uansvarlig, drikfældig og voldelig. De to mundhugges på daglig basis, men når der skal skydes fungerer de upåklageligt sammen, som en velsmurt, men dødelig maskine.

Jacques Audiard har sans for detaljerne og giver plads til dem. Det samme gør han til volden, der kommer i nøje afmålte doser. Den fotograferes gerne på afstand, hvilket ikke gør den hårde lyd fra skuddene mindre brutal.

”The Brothers Sisters” underholder med sin originalitet, også selv om den sætter sig mellem to stole.

The Sister Brothers – 122 minutter – Frankrig, Belgien, Rumænien, Spanien og USA – Instruktør: Jacques Audiard – Medvirkende: John C. Reilly, Joaquin Phoenix, Jake Gyllenhall, Riz Ahmed, Rurger Hauer, Rebecca Root m.fl.