Filmanmeldelse: Fast & Furious Hobbs & Shaw – Helvedes underholdende action

Man hører stroferne fra Jim Croces udødelige 70’er-hit ”Time in a Bottle” mens der panoreres ind over et natteoplyst London. Få sekunder efter bliver idyllen imidlertid afbrudt, da en helikopter med et MI6-angrebsteam stryger ind over byen.

Sommerens cooleste og sjoveste actionfilm er i gang. Og drengerøve, turbonarkomaner og alle andre fans af Fast & Furious universet kan roligt indløse billet. Selv om vi må vente indtil næste år med seriens nummer 9, leverer denne spinn off film med to af Fast & Furios mest hårdtslående figurer til fulde varen.

Lige siden introduktionen i Fast & Furious 5 (2011) har Luke Hobbs (Dwayne Johnson) været populær hos publikum. Det samme gælder den tidligere spion Deckard Shaw (Jason Statham), der debuterede i Fast & Furious 6 (2013).

Hobbs og Shaw har tæsket løs på hinanden i indtil videre tre Fast & Furious film, så ideen med at folde de to figurer ud i deres egen film er lige så indlysende som bæredygtig.

MI6-angrebsteamet fra startscenen er sendt ud for at erobre en farlig, genmanipuleret supervirus kaldet ”The Snowflake” fra den hemmelige teknologi-terrororganisation Eteon.

Gruppen falder imidlertid i baghold ledet af Eteons genetisk og teknisk udviklede dræbermaskine Brixton Loor (Idris Elba). Kun agenten Hattie Shaw (Vanessa Kirby) overlever, da hun injicerer sig selv med virussen og flygter. Hun er nu både på flugt fra Eteon og MI6, der tror hun har dræbt sine kolleger, og samtidig skal hun nå at finde modgiften til virussen inden tre dage.

Men Hattie er ikke hvem som helst. Hun er nemlig søster til Deckard Shaw, som bliver sat til at finde og hjælpe hende. Det samme gør Luke Hobbs, der hurtigt bliver tiltrukket af den hårdtslående Hattie.

Problemet er bare, at Hobbs og Shaw hellere vil slå på og fornærme hinanden verbalt, end samarbejde om at redde Hattie. Og tingene bliver ikke lettere af, at Shaw fornemmer den gensidige sympati mellem Hattie og Hobbs.

Instruktøren Davi Leitch trækker på 80’ernes og 90’ernes succesfulde buddy-actionfilm som ”48 timer” (1982) og ”Dødbringende våben” (1987-1998) og den dynamik mellem forskellige personligheder, der driver en historie frem. Alene split-screen sekvensen i starten, hvor tilskuerne præsenteres for Hobbs og Shaw for første gang og deres forskellige livsstil i henholdsvis Californien og London er en lille perle.

Men først og fremmest trækker han på sin egen enorme erfaring som stuntman. Det er tydeligt i actionsekvenserne, at de er orkesteret af en instruktør, der selv har været der, og som har sat sig ned og tænkt over, hvordan man kan tænke kreativt omkring slag- og biljagtscener, der jo er set mange gange før. På samme måde er det tydeligt, at Johnson og Statham føler sig trygge ved, at Leitch har deres ryg, og derfor giver deres indre alfahanner frit løb.

Endelig har David Leitch forstået de grundlæggende temaer i Fast & Furious franchisen og indarbejdet dem i filmen. ”Fast & Furious Hobbs & Shaw” kredser i høj grad omkring begrebet familie, og hvad man gør for at bevare sin familie. For Hobbs vedkommende via hans datter og hans familie på Samoa, som han opsøger efter 20 år. For Shaws vedkommende via Hattie og deres fængslede mor Queenie Shaw. Sidstnævnte spilles i øvrigt med sprudlende overskud af Helen Mirren.

Alt afhænger selvfølgelig af hovedpersonerne, og her har Dwayne Johnson og Jason Statham en umiddelbar kemi, der kan mærkes helt op til bagerste række. Det på ingen måder subtile muskelbundt Hobbs versus den mere sofistiskerede martial art udøver Shaw er et himmelsk match, der slår gnister, hvad end det gælder deres indædte verbale fornærmelser mod hinanden, eller når der skal uddeles smæk.

Og så må vi ikke glemme seje Vanessa Kirby, der fuldender trioen og sparker røv som en anden Michelle Rodriguez. Hun har på ingen måder brug for at blive reddet, men kan sagtens stå selv. En født fighther, der viser, at kvinder også sagtens kan redde verden.

”Fast & Furious Hobbs & Shaw” er mere sjov og mindre drama end hoved-franchisen og frem for alt helvedes underholdende. Fast & Furious Hobbs & Shaw – 135 minutter – England og USA – Insruktør: David Leitch – Medvirkende: Dwayne Johnson, Jason Statham, Idris Elba, Vanessa Kirkby, Helen Mirren m.fl.