Filmskolens rektor har mistet sit mandat

Hvad i alverden er det dog, der sker på Den Danske Filmskole i øjeblikket? Det er da stukket helt af.

Kønt ser det i hvert fald ikke ud. Tilbage i starten af året inviterede filmskolens elever til en symbolsk begravelse af deres skole. Samtidig havde 87 af de 96 daværende elever på skolen skrevet under på en mistillidserklæring til skolens rektor Vinca Wiedemann, som reagerede ved at gå til den daværende kulturminister. Hun hed dengang Mette Bock (LA).

Eleverne var utilfredse med, at Vinca Wiedemann vil omlægge filmuddannelsen til en kunstnerisk bachelor/kandidatuddannelse, som man har set det på andre filmskoler i Europa, med optag hvert år. Desuden havde hun droppe faglærerne på skolen.

”Vi kan ikke tilslutte os måden, de leder skolen på, eller deres omfattende reformeringer af Den Danske Filmskole”, lød det fra eleverne i erklæringen, som fortsatte:

”Med denne erklæring ønsker vi at cementer over for både filmbranchen og politikerne, at vores rektor ikke repræsenterer os. Vi er uenige i de beslutninger, der bliver truffet om fremtidens filmskole. Vi mener ikke, at vores rektor styrer Filmskolen i en retning, der vil gavne det danske filmmiljø på sigt.”

”Hvis disse reformeringer får lov til at fortsætte, frygter vi, at det vil skabe mere strømlinede film fra fremtiden filmskoledimittender. Det vil svække den nationale diversitet i dansk film samt den danske filmbranches stærke position på den internationale filmscene”, slog eleverne fast.

Torsdag eksplodere det så igen. Da medlemmerne af Danske Filmanmeldere om eftermiddagen mødtes til den årlige generalforsamling, gik det som en løbeild, at Filmskolen tidligere på dagen havde hjemsendt Arne Bro.

Den 66-årige højtelskede og højt respekterede leder for skolens dokumentaruddannelse siden 1992 er var blevet frataget sine nøgler og mobil, fulgt til døren og sat på porten, som en anden kasseberøver.

Hvad der konkret ligger til grund for hjemsendelsen svæver i det uvisse. Skolen har intet ville oplyse ”da det er en personalesag”, og Arne Bro selv er blev pålagt tavshedspligt.

Mens svaret blæser i vinden, kom reaktionen fra eleverne prompte. Fredag blokerede omkring 40 elever skolens hovedindgang, hvor de fleste var trukket i gule veste, mens området var omkranset af afspærringsbånd. Samtidig har 84,4% af eleverne atter krævet, at skolens rektor går af, og sagt, at blokaden fortsætter, indtil at det sker.

Sagen er endnu engang endt i Kulturministeriet, hvor Rasmus Prehn lige nu er fungerende minister. Hans besked er kort og klar: ”Dialog er vejen frem”, skriver han i en mail til filmmagasinet Ekko.

Det må man så håbe, at eleverne og skolens rektor kan finde ud, men håbet er lysegrønt. Vinca Wiedemann har i hvert fald ingen planer om at gå af, men spørgsmålet er, om hun ikke burde overveje sin stilling – eller om Kulturministeriet ikke burde bede hende om at gøre det.

Det er i hvert fald helt tydeligt, at hun har mistet mandatet fra dem, hun er sat til at lede. En skole, hvor næsten 85% ikke har tillid til rektor, er simpelt hen ikke en holdbar situation. Dertil kommer, at der er tale om en konflikt, som ikke er ny, men som har kørt i lang tid – igen uden at det er lykkedes ledelsen at skabe den fornødne dialog og ro.

At det skulle lykkes nu er derfor svært at se. Og at hjemsende manden, der om nogen har skabt dansk dokumentarfilms nuværende internationale succes og repræsenteret den kunstneriske hands-on tilgang til mediet, virker endnu mere magtfuldkomment og ukønt.