Filmskolens rektor mistede sit mandat – nu har hun også mistet jobbet!

Så gik den ikke længere!

Det er kun en lille uge siden, at jeg her på CineMadsen-bloggen skrev, at rektoren på Den Danske Filmskole, Vinca Wiedemann, havde mistet sit mandat. Nu har hun også mistet jobbet.

Dermed har den langvarige konflikt mellem eleverne og skolens rektor nået sin efterhånden uundgåelige slutning. Konflikten blev allerede optrappet i starten af året, da eleverne symbolsk begravede skolen i protest og senere afleverede en mistillidserklæring, som 87 af de daværende 96 elever havde skrevet under på.

Eleverne var utilfredse med Vinca Wiedemanns planer om at omlægge filmuddannelsen til en kunstnerisk bachelor/kandidatuddannelse, som man har set det på andre filmskoler i Europa, med optag hvert år. Desuden havde hun droppet faglærerne på skolen.

Sidste torsdag eskalerede tingene så yderligere, da Filmskolen hjemsendte Arne Bro, den 66-årige højtelskede og højt respekterede leder for skolens dokumentaruddannelse siden 1992. Eleverne reagerede prompte med at blokere skolen og kræve rektors adgang.

Det endelige dødsstød til Vinca Wiedemann kom, da en lang række danske filmfolk i den forløbne uge gav deres underskrift til opbakning af elevernes barrikade. Og her snakker vi ikke bare hvem som helst, men førende filmfolk som instruktørerne Niels Arden Oplev, Nikolaj Arcel og Mikala Krogh, skuespillerne Jesper Christensen og Iben Hjejle, lyddesigneren Peter Albrechtsen og unge talenter som Victoria Carmen Sonne.

Stillet over for så massiv en modstand måtte Vinca Wiedemann, der har været rektor på skolen siden 2014, give op. Fredag middag meddelte Kulturministeriet, at hun stopper.

”Situationen på filmskolen er uholdbar. Skolen har brug for opbakning fra elever, lærere og branchen. Den opbakning er der desværre ikke længere. Det er både rektor Vinca Wiedemann og Kulturministeriet enige om. Derfor stopper Vinca Wiedemann nu som rektor. Uanset at Vinca Wiedemann har ydet en stor indsats, så må personspørgsmål ikke komme i vejen for filmskolen og dansk films fremtid. Nu er der brug for, at lærere, elever og ledelse finder sammen om deres skole igen”, skriver fungerende kulturminister Rasmus Prehn i en pressemeddelelse.

Kulturministeriet har i stedet udnævnt Bo Damgaard som midlertidig rektor. Damgaard, der blandt andet har været direktør for FilmFyn og er tidligere bestyrelsesformand for Det Danske Filminstitut og programchef på TV2 er ikke i tvivl om den udfordring, han nu står over for:

”Filmskolen har været igennem en turbulent tid. Min første opgave bliver at tage ud og mødes med lærere og elever – og få talt med alle parter, så vi kan få sat gang i skolen igen”, siger han og fortsætter:

”Jeg ved, hvor stor betydning Den Danske Filmskole har for dansk film. Og jeg vil gøre alt, hvad jeg kan for at skolen også fremover kan blive et sted, der uddanner nogle af verdens dygtigste filmskabere.”

Eleverne er heller ikke i tvivl om, hvad der skal ske. En talsperson fra Oplysningsgruppen, der er en sammenslutning af utilfredse elever og branchefolk, siger:

”Der er jo virkelig meget, der skal gøres nu. For det første skal vi finde ud af, hvordan vi etablerer en anden form for styring af Filmskolen. En anden form for ledelse eller bestyrelse, som sikrer, at vi ikke ender i samme situationen én gang til med endnu en leder, som ikke kan finde ud af at skabe dialog.”

Lad os håbe, at den nye rektor som noget af det første kalder Arne Bro på arbejde igen.