Filmskolen tredje akt: Få nu Arne Bro tilbage på skolen!

Suk! Dramaet på Den Danske Filmskole har tilsyneladende ingen ende.

Efter et år med demonstrationer, mistillidserklæringer og senest en direkte blokade af skolen, valgte stridens kerne – skolens rektor Vinca Wiedemann – fredag den 22. november at trække sig fra jobbet. Eller blev tvunget til det af sin arbejdsgiver Kulturministeriet – det melder historien ikke noget om.

I stedet udnævnte Kulturministeriet Bo Damgaard som midlertidig rektor. Damgaard, der blandt andet har været direktør for FilmFyn og er tidligere bestyrelsesformand for Det Danske Filminstitut og programchef TV2.

Nu skulle der kigges fremad, lød det fra alle parter. Desværre er det svært, når der stadig resterer et kæmpe hængeparti: Filmskolens mangeårige dokumentarleder Arne Bro.

For to uger siden blev han uden varsel sendt hjem af Vinca Wiedemann, frataget nøgler og mobil og fulgt  til døren (læs: smidt på porten) som en gemen kasseberøver

Der blev ikke oplyst nogen grund, og siden da har det været småt med forklaringer. Så småt, at det med god grund kan hævdes, at Kulministeriets hemmeligholdelse omkring årsagen, kan være injurierende for Arne Bro. For når der ikke er nogen forklaring, står alle forklaringer og rygtedannelser jo åbne.

Kulturministeriets HR-chef Arne Bundgaard svarede næsten symptomatisk for hele sagen således, da han blev spurgt om Arne Bro’s hjemsendelse:

”Ingen kommentarer”

Heldigvis har sagens hovedperson nu selv taget bladet fra munden og skrevet følgende kommentar på facebook:

”Der har været en del spekulationer i offentligheden om grunden til min bortvisning fra Filmskolen. Jeg føler derfor det er nødvendigt at give en kort orientering, sådan at der ikke opstår flere myter,” skriver Arne Bro i en kommentar på Facebook og fortsætter:

”Den 14. november blev jeg uden varsel bortvist fra Filmskolen med den begrundelse, at der var tale om illoyalitet. Min faglige organisation Djøf har siden søgt at opklare den faktuelle baggrund for bortvisningen.”

Arne Bro har altså hverken taget af kassen eller forgrebet sig på nogen. Han er blevet dømt illoyal, fordi han har været kritisk over fra Vinca Wiedemanns visioner for skolen – visioner som størstedelen af skolens elever og lærere heller ikke var enige i. Man kan derfor spørge sig selv, hvem man skylder at være loyal over for i den situation?

Og næste spørgsmål følger lige efter: Nu da Vinca Wiedemann er væk, hvorfor får man så ikke Arne Bro tilbage i en fart. Han ønsker selv at vende tilbage, og det ønsker skolens elever også.

Problemet er, at det nu har udviklet sig til en faglig sag mellem Arne Bros fagforening DJØF, der mener, at bortvisningen foregik uretmæssigt, og Kulturministeriet, der jo i første omgang har sanktioneret den. Og her kan man godt frygte, at systemet – som man så ofte ser det – er i gang med at lukke sig om sig selv, frem for at indrømme en åbenlys fejl.

Men lad os håbe det bedste. At dette er sidste akt, og at Arne Bro igen bliver en fast del af Den Danske Filmskole. Det kan nærmest kun gå for langsomt.