CineMadsen Short 08

VINDER ”THE CAVE” EN OSCAR?
Så er det i nat, mens weekenden bliver til mandag, at verdens mest eftertragtede filmstatuetter uddeleles ved Oscar-akademiets fest i Lod Angeles. For Danmark er det mest spændende naturligvis, om den danske film ”The Cave” af Feras Fayyad” vinder prisen for årets bedste dokumentarfilm. Den dyster mod den brasilianske ”The Edge of Democracy”, den makedonske ”Honningland”, den engelske/syriske ”For Sama” og den amerikanske ”American Factory”. Mange mener, at det gør det kompliceret for ”The Cave” at vinde fordi den lige som ”For Sama” er en stærk kvindefortælling fra det borgerkrigshærgede Syrien. Dermed risikerer de to film at trække stemmer fra hinanden. Derfor tror de fleste – inklusive det danske filmsite Ekko – at det i stedet bliver den amerikanske dokumentarfilm, der løber med Oscarstatuetten. ”American Factory” handler om en kinesisk milliardærs opkøb af en amerikansk fabrik og det efterfølgende kultursammenstød mellem kinesisk hight tech og de amerikanske arbejdere. Intet er dog afgjort endnu, så vi krydser fingrer.

MIKKEL BOE FØLSGAARD SPILLER TRANSKVINDE
Næste uge er der premiere på Malou Reymanns danske debutfilm ”En helt almindelig familie”. Det er fortællingen om en hel almindelig familie, der får vendt op og ned på alting, da faderen Thomas finder ud af, at han er kvinde, og derfor skifter navn til Agnete. Malou Reymann er modig på flere måder. Ikke blot trækker hun på sine egne personlige erfaringer fra en opvækst med en transkønnet far. Hun har også valgt at gå imod et af tidens store dogmer om kønspolitisk korrekthed: At transkønnede roller skal spilles af transkønnede skuespillere. Det bliver i stedet den ikke-transkønnede skuespiller Mikkel Boe Følsgaard, der skal spille rollen. Han er blandt andet kendt for filmen ”En kongelig affære” (2012) og TV-serien ”Arvingerne” (2014-17). Malou Reymann mener ikke, at man skal lægge begrænsninger på valget af skuespiller: ”Jeg har et personligt princip om, at alle skal kunne spille alle”, siger hun.

KULTURMINISTER TROR IKKE PÅ KØNSKVOTER
Snart går forhandlingerne om en ny medieaftale i gang. Den seneste melding fra kulturminister Joy Mogensen er, at det vil ske i løbet af 2020 – og ministeren er så småt begyndt at afsløre, hvad hendes egne politiske holdninger er. Det gælder blandt andet et af de helt store spørgsmål i filmbranchen og kulturlivet i det hele tager: Spørgsmålet om kvoter. Her lyder Joy Mogensens melding, at hun ikke tror på kønsvorter. ”Grunden til, at jeg tøver med kvoter, er, at det er meget forskelligt, hvordan det giver mening”, siger ministeren i Berlingske og tilføjer: ”I nogle tilfælde vil det give mere mening med et mangfoldighedsudvalg, hvor man vil arbejde med både etnicitet og køn. I sådan nogle tilfælde har man arbejdet med det i lang tid, og så kan sådan et statsligt initiativ virke firkantet.” I stedet for kvoter vil Joy Mogensen starte et initiativ, hvor borgerne i Danmark skal snakke om inspirerende kvinder.