Parasite skrev Oscar-historie

Har du set den sydkoreanske film ”Parasite” endnu? Hvis ikke, så fik du natten til mandag endnu et godt argument for at gøre det. Her vandt ”Parasite” nemlig en historisk sejr i Dolby Theatre i Los Angeles, da den blev den første udenlandske film nogensinde, der fik en Oscar for Bedste Film.

Der var jubel hos instruktøren Bong Joon-ho, der ikke blot skrev Oscar-historie. Han kunne også prale af, at hans film havde vundet over andre store instruktøres værker – herunder Martin Scorseses ”The Irishman”, Quentin Tarantinos ”Once Upon a Time in Hollywood”, Todd Philips ”Joker” og storfavoritten Sam Mendes ”1917”.

”Jeg ville ønske, at jeg kunne dele prisen i fem og dele den med jer andre. Da jeg var ung og studerede film, var der et udtryk, som jeg har gemt dybt i mit hjerte, som er: ‘Det mest personlige er det mest kreative’. Citatet kommer fra vores fantastiske Martin Scorsese”, sagde Bong Joon–ho i sin takketale til den tætpakkede sal.

I det hele taget blev det ”Parasites” aften i Hollywood. Ud over hovedprisen vandt filmen også en Oscar for Bedste Instruktør, Bedste Internationale Film og Bedste Originale Manuskript.

Sam Mendes kunne dog godt være tilfreds alligevel. ”1917” vandt nemlig hele tre Oscar-statuetter i kategorierne Bedste Lydmix, Bedste Fotografering og Bedste Visuelle Effekter.

Til gengæld blev der ikke nogen dansk Oscar. Den dansk-syrisk-svenske film ”The Cave” var ellers nomineret i kategorien Bedste Dokumentarfilm. Den måtte imidlertid se sig slået af den amerikanske ”American Factory”.

”Det er da en sjov og vild oplevelse. Men jeg laver jo ikke film for at få en Oscar, men for at ændre verden og oplyse mennesker om, hvad det er for en verden, vi lever i, så de kan træffe nogle gode beslutninger for deres liv”, sagde en af filmens producere Sigrid Dyekjær i anledning af Oscar-uddelingen.

Den 92. Oscar-uddeling skulle også vise sig at være lykkens gang for Brad Pitt.

Den 56-årige amerikanske skuespiller fik nemlig omsider opfyldt drømmen om at vinde en Oscar. Han har tidligere været nomineret for sine skuespilpræstationer i ”Twelve Monkeys” (1995), ”The Curious Case of Benjamin Button” (2008) og ”Moneyball” (2011). Nu vandt han så endelig en Oscar for Bedste Mandlige Birolle for ”Once Upon a Time in Hollywood”.

Den Bedste Mandlige Hovedrolle gik til gengæld til Joaquin Phoenix for hans rolle i ”Joker”. Og på kvindesiden vandt Renée Zellweger prisen for Bedste Kvindelige Hovedrolle for sin præstation i ”Judy”, mens Laura Dern fik en Oscar-statuette for Bedste Kvindelige Birolle i ”A Marriage Story”.

I øvrigt fordelte priserne sig således:

Bedste film: ”Parasite”.
Bedste kvindelige hovedrolle: Renée Zellweger (”Judy”).
Bedste mandlige hovedrolle: Joaquin Phoenix (”Joker”).
Bedste kvindelige birolle: Laura Dern (”Marriage Story”).
Bedste mandlige birolle: Brad Pitt (”Once Upon a Time in Hollywood”).
Bedste instruktør: Bong Joon Ho (”Parasite”).
Bedste internationale film: ”Parasite”Bedste dokumentar: “American Factory”.
Bedste scenografi: “Once upon a time in Hollywood”.
Bedste kortfilm: “The Neighbors’ Window”.
Bedste adapterede manuskript: “Jojo Rabbit”. 
Bedste originale manuskript: “Parasite”. 
Bedste animerede kortfilm: “Hair Love”.
Bedste animationsfilm: “Toy Story 4”.