Bodilprisen 2020 – Dronning Trine og Kong Jesper

Hun kom, hun strålede og hun sejrede – og det samme gjorde han. Dronning Trine og Kong Jesper.

Lørdag aften blev årets 14 Bodil-statuetter uddelt ved den årlige Bodilfest, som denne gang var rykket fra Bremen til Folketeatret.

Her modtog Trine Dyrholm uden mindste overraskelse og fuldt fortjent en Bodil for Bedste Kvindelige Hovedrolle for sin nærmest lammende tour-de-force præstation som moden, skrupelsløs drengeforfører i May el-Toukhys ”Dronningen”. Og Jesper Christens modtog lige så fortjent en Bodil for Bedste Mandlige Hovedrolle for sin indsats i ”Før Frosten”.

Sjældent er årets Bodil-statuetter blevet placeret mere solidt på toppen af dansk film end i år. Det var Trine Dyrholms syvende Bodil, og dermed udbyggede hun sin egen rekord. Det samme gjorde Jesper Christensen, der med nu fem Bodil-statuetter i bagagen er den mest Bodil-vindende mandlige danske skuespiller nogensinde.

I alt blev der uddelt 14 Bodil-statuetter ved Bodilfesten, der arrangeres af foreningen Danske Filmkritikere. Som sagt var det ikke nogen overraskelse, at Trine Dyrholm vandt for ”Dronningen”, lige som det heller ikke kom bag på nogen, at ”Dronningen” blev aftenens mest vindende film. Ud over prisen for Bedste Kvindelige Hovedrolle vandt den også priserne for Bedste Mandlige Birolle, Bedste Fotograf og selve hovedprisen som Bedste Film.

Det dystre drama om en kvindes affære med sin stedsøn har taget både publikum og anmelderne med storm, siden filmen havde verdenspremiere på Sundance festivalen.

”I samspil med manuskriptforfatter Maren Louise Käehne og hovedrolleindehaveren Trine Dyrholm har May el-Toukhy skabt et mesterværk om frostsprængt moral og ildglødende liderlighed, og om noget så overraskende, men tiltrængt, som begær fortalt fra en midaldrende kvindes perspektiv. Det er både en film til tiden og en film, der vil sætte sig spor i filmhistorien som et vigtigt, kunstnerisk og eksistentielt hovedværk, skrev Bodil-juryen i deres begrundelse for at hædre ”Dronningen”.

Bodil-statuetterne til både den mandlige og kvindelige hovedrolle gik begge til debutanter: Trine Dyrholms svenske modspiller i ”Dronningen” Gustav Lindh tog prisen for Bedste Mandlige Birolle som den forførte stedsøn, mens Sofier Torp vandt prisen for Bedste Kvindelige Birolle for sin præstation som handlekraftig søster i ”Ser du månen Daniel”.

Et andet forfriskende valg var Bodil-statuetten for Bedste Manuskript, hvor alle årets danske film var i spil. Den gik således til det anmelderroste udkantsdrama ”Onkel af Frelle Petersen. En film der blandt andet udmærker sig ved, at der går hele 8 minutter og 43 sekunder, inden den første replik falder. Om ”Onkel” sagde juryen:

”Allerede på papiret viser Frelle Petersen, at han er fuldkommen i kontrol over sit miljø og sine figurer, og det skaber grundstenen til en autentisk, bevægende oplevelse. ”Onkel” er en sønderjysk kindhest til dem, der siger, at dansk film altid kun piller navle i de råhvide, københavnske samtalekøkkener.”

Totalt så aftens prisoverrækkelser således ud:

Bedste Film: Dronningen (May el-Toukhy)
Bedste Kvindelige Hovedrolle: Trine Dyrholm (Dronningen)
Bedste Mandlige Hovedrolle: Jesper Christensen (Før Frosten)
Bedste Kvindelige Birolle: Sofie Torp (Ser du månen Daniel)
Bedste Mandlige Birolle: Gustav Lindh (Dronningen)
Bedste Dokumentar: ”Q’s Beredskab (Emil Langballe)
Bedste Amerikanske Film: Mariage Story (Noah Baumbach)
Bedste Ikke-amerikanske Film: Parasite (Bong Joon-ho)
Bedste Fotograf: Jasper Spanning (Dronningen)
Bedste Manuskript: Frelle Petersen (Onkel)
Æres-Bodil: Wikke & Rasmussen
Sær-Bodil: Stumfilm.dk (Filminstituttets nye streamingtjeneste for stumfilm)
Henning Bahs Prisen: Josephine Farsø (Harpiks)
Arbejdernes Landsbank Talentprisen: Ulaa Salim (Danmarks Sønner)