Genåbning 02 – Det bliver ikke som før, i hvert fald ikke lige med det samme

GMette Frederiksen har allerede sagt det: Intet, der kommer til at åbne, vil være som før.

Det gælder også biograferne og filmbranchen, der lige som resten af samfundet har befundet sig i undtagelsestilstand de seneste to måneder.

Biograferne har været lukket, og der bliver ikke optaget nogen film. Det eneste sted, hvor der er masser af aktivitet, er på TV-kanalernes streamingtjenester, hvor folk til gengæld streamer film og tv-serier som aldrig før. Hvad i alverden skulle de ellers gøre, fristes man til at sige.

De er også blevet hjulpet godt på vej. Knap var biograferne blevet tvunget til at dreje nøglen om på ubestemt tid, før filmdistributørerne tog nye midler i brug, for at få deres film ud og indhente noget af den tabte omsætning.

Således gik der ikke mange dage efter lukningen, før film som gyseren ”The Invisible Man” med Elisabeth Moss, Jane Austen dramaet ”Emma” og familiefilmen ”Doolittle” i stedet kunne lejes på Viaplay for den nette sum af 189 kroner pr. styk.

En hamper pris, hvis man sidder alene hjemme i stuen og ser filmene, men en billig ”biograftur”, hvis man er en hel familie. Læg dertil de hjemmelavede popcorn og Netto-indkøbte halvanden liters colaer, og pludselig er der rigtig mange penge at spare.

Det er højst usædvanligt, at de store filmproduktionsselskaber, gør sådan, men igen, hvad i alverden skulle de ellers gøre?

Problemet er, at selv om man når bredere ud via tv og streamingtjenester, så er folks betalingsvillighed langt mindre, når de i stedet streamer deres film. Og det kommer selvfølgelig til at kunne mærkes på bundlinjen hos filmselskaberne.

Nogle filmselskaber har valgt en anden taktik: At udsætte planlagte premierer til senere på året. Det gælder for eksempel den nye James Bond film ”No Time To Die”, der skulle have haft premiere i London den 31. marts og i Danmark den 2. april.

Det er nu skubbet til engang i november. Og igen igen, hvad skulle de ellers have gjort. En multiblockbuster med en kæmpe budget som en Bond-film lader man ikke bare skubbe over og få premiere på en streamingtjeneste i stedet.

Og lige der ligger en anden af branchens kommende udfordringer. Når biograferne åbner igen, bliver det med et langt mere snævert repertoire og et mainstreamprogram, som biografejerne ved vil sikre dem en bæredygtig økonomi.

Når mange af de store premierer samtidig er udskudt til sidst på året kan der derfor nemt blive langt mellem snapsene i biograferne hen over sommeren og efteråret.

Dette forstærkes af, at produktionen af nye film næsten over én kam lukkede ned på samme på måde som biograferne. Mange produktioner – store som små – er blevet udskudt midt under optagelserne, og det kan hurtigt blive både dyrt og logistisk vanskeligt at få dem i gang igen.

Instruktørerne og skuespillerne bliver jo hyret for en bestemt periode. I mellemtiden er de så blevet spredt for alle vinde og er måske gået i gang med andre opgaver, så de bliver svære at samle igen.

Listen over besværligheder er kort sagt lang, og i branchen tales der om, at der vil gå adskillige år – nogle siger mindst tre – før biograferne og filmindustrien er oppe at køre på normalt niveau igen.

Men uanset alle disse udfordringer, så er der kun én kur: Kom op på hesten og i gang så hurtigt som muligt. Ingen af problemerne bliver således mindre af, at man venter – tværtimod.

Så også af den grund tæller jeg ned til den 8. juni, hvor biograferne forhåbentlig åbner dørene igen.