CineMadsen Short 09

ANDERS REFN SKAL INSTRUERE ”DE FORBANDEDE ÅR 2”
Så er der godt nyt til alle dem, der var glade for Anders Refns danske familiekrigsdrama ”De forbandede år” om familien Skov og deres liv under den tyske besættelse. Alle, der har set filmen, vil vide, at den stoppede brat midt i det hele i 1943 – som om den kun var var første halvdel af historien. Det var den også. Det ligger nu klart, at der kommer en opfølger, og at Anders Refn også får lov til at instruere to’eren. Og den nye film bliver ikke mindre dramatisk end den gamle. I 1943 er familien Skov splittet. Sønnen Aksel har tilsluttet sig modstandsbevægelsen og er gået under jorden. Imens kæmper faderen Karl for sin forretning, men da samlingsregeringen kollapser, står han pludselig uden politisk opbakning og må tage alle midler i brug for at sikre familiens fremtid – også efter krigen. Det sætter forholdet til hustruen Eva på spil, der hele tiden has misbilliget Karls samarbejde med besættelsesmagten. Den første del af ”de forbandende år” havde indtil lukningen af biograferne den 12. marts solgt 369.467 billetter. Dens efterfølger får efter planen premiere i begyndelsen af 2022.

DRIVE-IN BIO I NORDHAVNEN HELE MAJ
Lukningen af biograferne i hele Danmark har skabt alternative former for biografvisninger. I København har man hele maj kunnet køre i drive-in bio i Nordhavnen, rykke sædet tilbage og smide benene op på instrumentbrættet og nyde en perlerække af filmklassikere som ”Thelma og Louise”, ”Pulp Fiction”, ”Casablanca” m.fl. Bag projektet står Cinemateket og Meyers, der har kombineret konceptet med en pop-up drive-in biograf med madoplevelser. Mens de ser filmen, kan publikum således nyde en tre-retters menu fra Meyers restaurant Sult. Filmen starter hver aften klokken 21.30 en halv time efter solnedgang, og resten af måneden lyder programmet således:
Søndag den 24. maj kl. 21.30: The Piano (da. undertekster)
Mandag den 25. maj kl. 21.30: Da Harry mødte Sally (da. undertekster)
Tirsdag den 26. maj kl. 21.30: Blue Velvet (eng. tale)
Onsdag den 27. maj kl. 21.30: The Terminator (eng. tale)
Torsdag den 28. maj kl. 21.30: Ingen er fuldkommen (eng. tale)
Fredag den 29. maj kl. 21.30: Dronningen (da. tale)

HOLIDAY-INSTRUKTØR SKAL INSTRUERE NY FILM
Instruktøren Isabella Eklöf har kastet sig over et nyt filmprojekt. Hun er gået i gang med filmatiseringen af Kim Leisners selvbiografiske debutroman ”Kalak” fra 2007. Foreløbig har Det Danske Filminstitut givet 525.000 kroner i manuskript- og udviklingsstøtte til projektet, og Isabella Eklöf er i færd med at skrive filmmanuskriptet sammen med Kim Leisner. ”Kalak” er historien om Kim, der vokser op i en religiøs familie i en norsk bygd. Senere flytter han til Danmark til sin danske far, der imidlertid forgriber sig seksuelt på ham, og endnu senere til Grønland, hvor han udvikler et heftigt forbrug af kvinder og stoffer. ”Kalak handler om længslen efter storfamilien og kollektivet, når kernefamilien svigter, og det individualistiske samfund ikke formår at opfylde hullet inde i”, skriver Isabella Eklöf i Filmmagasinet Ekko. Den nu 42-årige Eklöf bestod afgangseksamen på Den Danske Filmskole med pædofildramaet ”Noter fra kælderen”. Syv år senere debuterede hun i 2018 med dramaet ”Holiday”, der sidste år vandt Bodil-prisen for bedste danske film, bedste kvindelige hovedrolle, bedste mandlige birolle og bedste fotografering.