Genåbning 03 – Biograferne åbner igen med nyt og gammelt

Nogle gange sker tingene, før man tror – således også biografernes genåbning.

Oprindeligt havde statsminister Mette Frederiksen ellers lagt op til, at biograferne først kunne åbne igen, når Fase 3 af genåbningen går i gang den 8. juni.

Men i politik har man som bekendt et standpunkt, til man tager et nyt. Efter yderligere forhandlinger blev åbningen af biograferne rykket frem, så en række biografer nu allerede åbner op til denne weekend.

Jeg skriver ”en række”, for det er ikke alle biografer, der åbner endnu. Ser man for eksempel på København, så har Nordisk Film valgt at åbne op for Dagmar, Falkoner og Fields, mens man venter med Palads-biograferne og selskabets største biograf Imperial.

Og hvad er det så, man kan komme til at se?

Ser man på Dagmar, så lægger de ud fredag den 28. maj med det danske kriminaldrama ”Kød og Blod” med Sidse Babett Knudsen i hovedrollen som matriark for en kriminel familie. Jeanette Nordahls debutfilm deltog i årets Berlinale, men nåede knapt at have premiere i Danmark, inden biograferne lukkede ned.

Derudover bydes der på to premierer: Det amerikanske feel good roadmovie drama ”The Peanut Butter Falcon” med  Shia LaBeouf i en af de bærende hovedroller. Og det biografiske drama ”Dark Waters” om den succesrige advokat Robert Bilott (Mark Ruffalo), der opdager, hvordan en stor kemikoncern i årevis har forurenet vandet på hans hjemegn i Viginia.

Endelig får det velspillede sexchikane-drama ”Bombshell” og det koranske mesterværk ”Parasite”, der begge var på plakaten inden nedlukningen, endnu en chance.

Hos de øvrige genåbnede Nordisk Film biografer i København og resten af landet er det de samme film, der går igen på repertoiret sammen med nogle andre gengangere fra før nedlukningen – herunder Pixar-filmen ”Fremad”, Blue Sky Studios ”Spioner på missioner” og actionkomedien ”The Gentlemen”.  

Der er dog også nyheder på vej blandt biograffilmene. Blandt dem er dokumentarfilmen ”QT8” om de første 21 år og otte film i den verdensberømte instruktør Quentin Tarantinos karriere.

En anden og længe ventet nyhed er det romantiske drama ”Little Women”. En ny filmatisering af Louisa May Alcotts klassiske roman af skuespilleren og instruktøren Greta Gerwig. Historien følger fire søstre i tiden efter den amerikanske borgerkrig og på rollelisten ses blandt andet Meryl Streep, Emma Watson, Saoirse Ronan og Timotheé Chalamet.

Endelig skal jeg nævne den japanske instruktør Makoto Shinkais fortryllende annimationsfilm ”Weathering With You”. En klassisk japansk fantasyhistorie om teenagepigen Hodaka Morishama der løber hjemmefra for at prøve lykken i Tokyo. Her møder han den lidt ældre pige Hina, som viser sig at have evnen til at ændre vejrforholdene.


Overordnet kan man sige, at der ikke bliver tale om et brag af en genåbning med store blockbusterpremierer på programmet. Dem må vi vente på lidt endnu. Men udvalget er stadig så bredt og så indbydende, at det burde kunne lokke mange i biografen i løbet af pinsen.