Filmanmeldelse: Maryam – The Perfect Candidate – Modig og nødvendig film om kvindekamp bag slør

En kvinde kører på arbejde i sin bil.

Hvis en dansk film startede på den måde, var der nok ikke mange, der ville lægge noget særligt i det. Men når kvinden er tildækket, og filmen er fra Saudi Arabien, forholder det sig straks helt anderledes. Her fik kvinder nemlig først lov til at få kørekort og selv køre bil i 2018.

De senere år er der sket en opblødning i det ellers ultrakonservative, kvindeundertrykkende olie-kongerige i Mellemøsten. Det har blandt andet givet plads til kvindelige filminstruktører som Haifaa Al-Mansour, der allerede blev kendt i 2012 for sin debutfilm ”Wadjda”. Filmen handler om en 10-årig pige, der melder sig til en Koran-læsnings konkurrence, fordi hun vil bruge pengene, man kan vinde, til at købe en cykel.

Nu er Haifaa Al-Mansour så tilbage med endnu en feministisk fortælling. Denne gang er historien centreret om den unge, kvindelige læge Dr. Maryam (Mila Alzahrani), der arbejder på det lokale hospital i en lille by i Riyadh-provinsen.

Allerede på vej ind på hospitalet må hun kæmpe for at komme frem af den mudrede vej, der forbinder stedet med den nærliggende hovedvej. Og da hun få øjeblikke senere forsøger at undersøge og behandle en ældre mand, der er kommet til skade i en bilulykke, afviser manden kraftigt at blive behandlet af en kvindelig læge. Også selv om den kvindelige læge bærer niqab, der dækker alt undtagen hendes øjne. Da Maryam alligevel insisterer, bliver hun irettesat af sin chef, der fortæller hende, at hun skal overlade patienten til nogle mandlige sygeplejersker.

Sideløbende følger man Maryams far Abdulaziz (Khalid Abdulraheem), en enkemand og kendt musiker, hvis sorg over at miste sin kone, har fået ham til at negligere sine døtre.

Dette får Maryam at føle, da hun forsøger at tage til en medicinsk konference i Dubai, men afvises i lufthavnen, fordi hendes rejsetilladelse er udløbet. Hun har brug for at mandligt familiemedlems underskrift, men hendes far er på turné med sit orkester. I stedet henvender hun sig til sin mors fætter Rashid, men afvises af hans sekretær, fordi han kun mødes med dem, der stiller op til det lokale byråd. I desperation siger Maryam, at det er derfor, hun er kommet. Rashid kan dog ikke hjælpe hende med en underskrift, men opmuntre hendes kandidatur til byrådet.

Mariam beslutter sig for at gennemføre valgkampen og gøre asfalteringen af vejen til hospitalet til sin hovedsag. En beslutning der ikke overraskende vækker opsigt i det mandsdominerede samfund.

Det er en meget simpel og enkel historie, som Haifaa Al-Mansour her leverer. Dermed er det også en balancegang, at undgå, at filmen blot bliver en gennemgang af forskellige kulturelle praksisser frem for en historie i kød og blod om virkelige mennesker og deres problemer.

Heldigvis holder Mansour denne balance. Når Maryam trodser de mandsbestemte samfundsnormer og sætter en mandlig TV-reporter på plads, da han går ud fra, at hun som kvindelig kandidat da må interessere sig for parker – og i øvrigt først og fremmest må formodes at appellere til kvindelige vælgere – og når hun senere konfrontere et telt fuld af mandlige vælgere direkte, sker det med både dybde og styrke. På samme måde lykkes det for instruktøren at give publikum et første klasses indtryk af nogle af de nøglemekanismer, der driver det politiske liv i Saudi Arabien såvel som andre steder: Nepotisme, kynisme og sexisme.

Til gengæld er ”Maryam – Den perfekte kandidat” en overraskende ikke-voldelig film, i forhold til, at den foregår i en verden, hvor kvinder udsættes for alle mulige former for trusler og overgreb, hvis de forsøger at kæmpe for deres rettigheder.

For danske tilskuere vil filmen være en højaktuel og nødvendig påmindelse om, at helt naturlige og basale menneskerettigheder som retten til at køre bil, tale i samme rum som mænd og selv bestemme, hvor man vil rejse hen, langt fra er givne alle steder. Og for tilskuere i Haifaa Al-Mansours hjemland – som forhåbentlig også får lov til at se den – er den en lige så aktuel og nødvendig påmindelse om, at der blæser nye og friere vinde, også for kvinder i Saudi-Arabien.

Maryam den perfekte kandidat – 104 minutter – Saudi-Arabien + Tyskland – Instruktør: Haifaa Al-Mansour – Medvirkende: Mila Al Zahrani, Dae Al Hilali, Nora Al Awad, Khalid Abdulraheem, Shafi Alharthy m.fl.