Filmanmeldelse: The Personal History of David Copperfield – Flot, moderne Dickens-fortolkning

Filminstruktøren Armando Iannucci, der trods sit italiensk klingende navn er født og opvokset i Skotland, mener, at den moderne britiske komediekunst står i dyb gæld til forfatteren Charles Dickens.

På den måde virker det jo logisk nok, at han nu har kastet sig over at filmatisere Dickens måske mest kendte historie ”David Copperfield” (1849/50).

Samtidig er det i sandhed et sammenstød mellem to dybt forskellige personligheder. Armando Iannucci har produceret noget af det mest satiriske og farverige humor på britisk TV. Dickens har omvendt skrevet en perlerække af kostumedramaer, der fremstiller Victoriatiden som mørkt og uoplyst samfund med enorme klasseforskelle.

David Copperfield følger drengen Davids liv fra fødsel til voksen på tværs af disse klasseskel. Hans liv starter idyllisk, til hans mor Clara gifter sig med den onde Mr. Murdstone, som slår ham. Senere bliver han sendt afsted for at arbejde i Murdstones trøstesløse fabrik, hvor han bliver indlogeret hos Mr Micawber og hans familie, der konstant forfølges af deres kreditorer. Efter moderens død undslipper David det hårde liv og kommer i stedet i kontakt med sin velhavende tante Betsey Trotwood.

Og sådan går det frem og tilbage i ”The Personal History of David Copperfield”.

Iannucci beviser sin teori ved at levere en film, som er så morsom og underholdende, at det får de fleste tidligere Dickens-filmatiseringer til at fremstå kedelige og stive.

Instruktøren har selv tidligere sagt, at han ønsker at vise verden, at Charles Dickens ikke bare leverede kvalitetsunderholdning til et for længst uddød publikum. At karaktererne i hans bøger er lige så virkelige og psykologisk velfunderede, som moderne mennesker i moderne byer.

Det er hermed gjort. At prisen så er blevet, at komikken – som ikke altid er oversofistikeret – er ved at overskygge selv de mest tragiske dele i historien, er en anden sag.

I stedet for at opdatere Dickens semiautobiografiske roman til nutidige forhold, har Armando Iannuci i stedet forsynet historiens victorianske miljø med en moderne følsomhed. Dertil kommer en række filmiske greb som for eksempel en helt lydløs filmsekvens i fast motion.

Iannuccis mest radikale valg er dog i selve rollebesætningen. Enhver opsætning af David Copperfield står og falder naturligvis med hovedrolleindehaveren. Her har den skotske instruktør valgt Dev Patel, der både er født og opvokset i England, men hvis indiske udseende ligger langt fra den traditionelle opfattelse af David Copperfield.

Det er et fremragende valg af flere grunde. For det første formidler det – lige som den farveblindhed der præger resten af rollesætningen – den diversitet, som findes stort set overalt i det engelske samfund i dag.

For det andet har Dev Patel ramt sin karakter lige på kornet. Med sit intense spil tilfører han rollen lige præcis den rette blanding af beskeden uskyld og handlekraft, som danner udgangspunktet for hovedpersonens dannelsesfortælling.

Læg dertil, at filmen vitterlig er sjov, fyldt med excentrikere og har en meget scenografi, så har du næsten den perfekte Dickens-oplevelse.

The Personal Historiy of David Copperfield – 119 minutter – England og USA – Instruktør: Armando Iannucci – Medvirkende: Dev Patel, Morfydd Clark, Hugh Laurie, Darren Boyd, Peter Capaldi m.fl.