CineMadsen Short 14

NORDKOREA RASER OVER MADS BRÜGGERS DOKUMENTAR
Siden Mads Brüggers dokumentar ”Muldvarpen – Undercover i Nordkorea” havde premiere på DR for en uge siden har de danske anmeldere stået i kø for at rose den. Filmen skildrer, hvordan førtidspensionisten Ulrich Larsen gennem 10 år infiltrerede det nordkoreanske styre. Og ikke overraskende kan begejstringen for dokumentaren ligge på et meget lille sted i Nordkorea. Ifølge den nordkoreanske ambassade i Stockholm er filmen det pure opspind, og de beskylder Mads Brügger for at manipuleret med optagelserne fra start til slut for at sætte Nordkorea i et dårligt lys. Nordkorea forlanger derfor at Mads Brügger og Ulrich Larsen offentliggør alt videomaterialet, der ligger bag filmen, uredigeret – en anmodning som de to filmskabere endnu ikke har forholdt sig til. ”Muldvarpen – Undercover i Nordkorea” har også vakt international opmærksomhed rent politisk. Ulrich Larsen er således blevet indkaldt til et møde i FN’s ekspertpanel. Samtidig har Danmark og Sverige samlet meldt ud, at de vil gøre filmen til samtaleemne i FN’s sanktionskomité. ”Hvis filmen på nogen måde kan bremse Nordkoreas ihærdighed i forhold til at bryde sanktioner og sprede deres våben ud over hele verden, vil jeg være glad”, siger Mads Brügger.

”RETFÆRDIGHEDENS RYTTERE” RYKKES FREM
Mens coronakrisen har været skyld i, at den ene film efter den anden får udskudt sin premiere, bliver premieren på en af de mest imødesete danske film rykket en måned frem. Anders Thomas Jensens film ”retfærdighedens ryttere” med Mads Mikkelsen og Nikolaj Lie Kaas i hovedrollerne får således premiere i biograferne allerede den 19. november i stedet for den oprindelige premieredato 17. december. ”Med flytningen af James Bond filmen ”No Time To Die” til 2021 blev de danske biografer efterladt med et gigantisk hul i markedet. Ved at flytte ”Retfærdighedens ryttere” en måned frem giver vi både biograferne en enestående mulighed for at fylde salen med en stor film og publikum chancen for at se en kæmpe eventfilm fra november”, siger Frederik Honoré, direktør i Nordisk Film Distribution. ”Retfærdighedens ryttere” handler om soldaten Markus (Mads Mikkelsen), der mister sin kone ved en mystisk togulykke. Han får hjælp til at opklare ulykken af de tre nørder Lennart, Otto og Emmenthaler, og det står hurtigt klart, at Markus’ kone formodentlig er offer for et større politisk attentat. Anders Thomas Jensen har tidligere lavet film som ”Blinkende lygter” (2000) og ”De grønne slagtere” (2003), så man har en fornemmelse af, hvad man kan forvente.

TYSKE FILMDAGE I KØBENHAVN OG ÅRHUS
Fra i dag afvikles der endnu engang Tyske Filmdage i Grand Teatret i København og biografen Øst For Paradis i Århus. De Tyske Filmdage arrangeres af Goethe-Institut og GrandTeatret/Camera Film. De er blevet afholdt siden 2010 og er i år en del af det dansk-tyske venskabsår 2020. Arrangementet løber fra den 18.-25. oktober, og i løbet af disse otte dage har man mulighed for at se i alt ni tyske film. Tyske Filmdage åbner søndag aften klokken 19.00 i både Grand Teatret og Øst for Paradis med Ina Weisses ”Das Vorspiel” (2019). Det er historien om musiklærerinden Anna, der underviser på musikkonservatoriet i Berlin, og som tager den unge Alexander under sine vinger, samtidig med at hun falder for cellisten Christian. Sidstnævnte spilles af den danske skuespiller Jens Albinus, mens Nina Hoss folder sig ud som Anna i en af sin karrieres bedste roller. En præstation som har ført til skuespilpriser på flere filmfestivaler. En anden af de ni film er Burhan Qurbanis ”Berlin Alexanderplatz” (2020) –en muskuløs nyfortolkning af den kendte klassiker omsat til nutidens Berlin og med en illegal flygtning fra Vestafrika i hovedrollen.