Sofie Linde er en ægte heltinde

SVi har brug for helte og heltinder. Det gælder både i bøger og på film, men også i den virkelige verden.

Her på denne søndag, hvor der er sexisme-krisemøder hos flere partier, står det mere og mere klart, at den eneste sande heltinde i disse dage er Sofie Linde.

Hun blev udsat for ægte sexchikane og krænkelse af en TV-chef, der sagde, at han ville have et blowjob for ellers ville han ødelægge hendes karriere. Og selv om hun kun var 18 år og ny i branchen, gjorde hun det eneste rigtige mod dette kryb af en mand og sagde rungende nej med det samme. Og selv nu udleverer hun ikke hans navn.

Det kunne andre lære noget af. Og det er milevidt fra det sølle sexisme-cirkus, der lige nu foregår hos De Radikale og Socialdemokratiet, hvor selv en hånd på låret og et kys på kinden bliver til traumatiserende krænkelser.

Så Sofie Linde er en heltinde, og hun har sat gang i en bølge, der lige nu fejer som en tsunami ind over landet inklusive den danske filmbranche.

Efter Ekstra Bladets kritiske artikler om den Oscar-nominerede Feras Fayyads sexchikane over for den unge produktionsassistent Emilia Moth på selskabet Danish Documentary, går den danske filmbranche nu samlet til kamp med sexisme med en skriftlig erklæring.

Erklæringen er underskrevet af ikke færre end 664 personer i branchen med prominente navne som Trine Dyrholm, Sofie Gråbøl og Susanne Bier blandt underskriverne.

”Vi underskriver denne erklæring, fordi det er tid at stå sammen og sikre en arbejdskultur, hvor de, der er blevet krænket, bliver støttet”, lyder det i erklæringen.

I den anden ende af skalaen har vi medstifteren af Zentropa Peter Aalbæk Jensen, der for nylig i en P1 Debat om Morten Østergaards MeToo-sag udtalte:

”Jeg står ærligt ved, at jeg er et sjofelt svin”.

Nærmere adspurgt af studieværten mente Aalbæk, at han da lægger hånden på nogens lår 20-30 gange om dagen. Ifølge Peter Aalbæk Jensen handler det også om at kunne sige fra.

”Så må de unge mennesker jo lære at sige fra over for magtpositioner. For hvis de finder sig i tyranni fra deres chef, så finder de sig sikkert også i tyranni fra deres bankrådgiver eller forsikringsmægler eller mekanikerværkstedet. Det drejer sig om at prøvet at give unge mennesker en fornemmelse af, at de skal ranke rygge og bevare deres integritet. Det synes jeg ikke, vi gør ved at pakke dem ind i vat”, fastslår Peter Aalbæk Jensen.

Bag sine provokationer har Ålen fat i en væsentlig pointe. For lige så vigtigt det er at få problemet frem i lyset og italesat det, lige så vigtigt er det at skabe handlekraft hos både unge og voksne. Kampen skal fortsætte lige indtil der ikke længere er én eneste person i en magtposition, der vover at true sig et blowjob.

Dermed er vi tilbage til heltemodige Sofie Linde. Lad os håbe, at hun er eksponent for en ny generation af modige, stærke, selvbevidste voksne kvinder, der godt kan sige klart fra og stikke folk som Ålen en syngende lussing, hvis de lægger hånden på deres lår.