FILM: Retfærdighedens ryttere – Sort humor om livets meningsløshed

Anders Thomas Jensen er på nogen måder Danmarks svar på Quentin Tarantino. Få kan som han kombinere livets filosofiske spørgsmål med absurd vold.

Det så vi allerede i ”Blinkende Lygter” (2000), og har siden set det gentaget i  ”De grønne slagtere” (2003), ”Adams æbler” (2005) og ”Mænd & høns” (2015).

Nu er han der så igen med en af disse film, der mere end noget andet er blevet hans varemærke.

Denne gang har Anders Thomas Jensen kastet sig over temaet ”tilfældets magt”.

Det starter med en lille pige i Tallinn, der ønsker sig en blå cykel til jul og ender med frygtelig mange lig på en dansk gårdsplads. Sommerfugleeffekten i fuldt flor akkompagneret af kugleregn.

Den professionelle soldat Markus (Mads Mikkelsen) er udstationeret i Afghanistan, da han får den værst tænkelige besked: Hans kone er omkommet i en togulykke, og han er nu alene med både den ubærlige sorg og ansvaret for teenagedatteren Mathilde (Andrea Heick Gadeberg).

Midt i det hele opsøges han af statistiknørden Otto (Nikolaj Lie Kaas) og dennes to venner hackeren Lennart (Lars Brygmann) og computernørden Emmenthaler (Nicolas Bro).

Otto var selv med toget og gav endda sin plads til Markus’ kone. Han er overbevist om, at det ikke var nogen ulykke, men et nøje planlagt attentat. Og Markus, der har brug for at rette sin sorg et sted hen, lader sig let overbevise.

Han går nu amok for at tage hævn over de formodede gerningsmænd i rockergruppen Riders of Justice. Selvfølgelig med sine nye nørdvenner som mere eller mindre frivillige deltagere i de blodige løjer.

Det er voldsomt underholdende at se Mads Mikkelsen agere knudemand – en rolle han kan på fingerspidserne – og lade sin voldsparathed eksplodere i alle retninger. Scenerne, hvor hun og kæresten Sirius – som Markus også har banket ned – forsøger at tage en voksensnak med faderen om at erkende sine følelser, er nogen af filmens bedste.

Trekløveret Otto, Lennart og Emmenthaler fungerer også som en velsmurt maskine. Nikolaj Lie Kaas får skabt en både sjov og rørende karakter, der skiftevis slynger talsammenhænge ud og forsøger at sætte meningsløsheden i relief for Mathilde. Nicolas Bro er nærmest typecastet som den mobbede enspænder, der går amok over skærmens opløsning, men lader sig formilde af et stykke pizza. Og Lars Brygmann er intet mindre end ubetalelig som Lennart, der praler med sin hacker-egenskaber og samtidig træder ind som selvudnævnt terapeut for Mathilde, fordi han selv er i kontakt med alle diagnoser.

Dynamikken mellem medlemmerne af dette femkløver får en til at bære over med, at vi endnu en gang skal trækkes med Roland Møller som afstumpet bandeleder. Og at Anders Thomas Jensen i virkeligheden serverer gammel vin på nye flasker, idet Mads Mikkelsen og Nikolaj Lie Kaas har været med i alle hans ovennævnte film og Nicolas Bro i både ”Adams æbler” og ”Mænd & Høns”.

Et langt stykke af vejen fungerer ”Retfærdighedens ryttere” derfor efter hensigten, og så er der alligevel noget der ikke er, som det plejer.

Anders Thomas Jensen har tidligere fortalt til Per Juul Carlsen i Filmland, hvordan han har to personligheder i sig: Ham der instruere film som ”Blinkende Lygter” og ham der skriver alvorlige manuskripter til for eksempel Susanne Bier.

I denne film er det imidlertid som om, han har blandet de to personligheder. Filmens hovedkarakterer er ikke bare absurde. De er samtidig såre menneskelige, med meget tunge ting i bagagen som mobning, seksuelt misbrug og et barns tragiske død.

Derfor opstår der hele tiden scener, som ikke er sjove, men derimod dybt alvorlige, som når Lars Brygmann smider sig på knæ, trækker bukserne ned og klynker, at han nok skal være sød, for at undslippe Markus’ vrede.

Her virker det til, at Anders Thomas Jensen selv har haft svært ved at finde meningen med filmen og beslutte sig til, hvad den skal være: Sort komedie eller drama.

Eventyret bliver til socialrealisme. Som tilskuer bliver man usikker på, om man skal le eller fyldes af medfølelse. Og det er et minus i en film, der sagtens kunne have kørt sin præmis om at være sort absurd komedie helt igennem.

Retfærdighedens ryttere – 116 minutter – Danmark – Instruktør: Anders Thomas Jensen – Medvirkende: Mads Mikkelsen, Andrea Heick Gadeberg, Nikolaj Lie Kaas, Lars Brygmann, Nicolas Bro m.fl.