CINEMADSEN SHORT 15

BERLINALEN UDSKYDER FESTIVALLEN OG DELER DEN OP
Filmfestivallen i Berlin plejer at åbne sæsonen for de store filmfestivaller i Europai februar. Sådan bliver det imidlertid ikke næste år. Berlinalen nåede lige at blive afviklet i år og fejre sit 70-års jubilæum, inden at corona-epidemien førte til, at alle biografer og filmfestivaller lukkede. Nu trekvart år senere hærger epidemien stadig, og selv om vaccinerne er på vej, har Berlinalen besluttet sig for at udskyde festvallen og dele den op i to dele: Først en digital branchefestival, som efter planen kommer til at foregå den 1.-5. Her vil en international jury se filmene og vælge vinderne. Derefter en publikumsfestival i juni, hvor et udvalg af filmene i konkurrencen vil blive vist. ”Der er et stort behov for at mødes ansigt-til-ansigt. Den nuværende situation tillader dog ikke, at vi holder en fysisk festival i februar. Men samtidig er det vigtigt at tilbyde filmindustrien en markedsmulighed i første kvartal af 2021. Ved at ændre formatet slår vi to fluer med ét smæk: Vi beskytter publikumgæsternes helbred og får samtidig støttet genopstarten af filmbranchen”, siger festivalleder Mariette Rissenbeck i filmmagasinet Variety.

LARS VON TRIER PÅ VEJ MED TREDJE DEL AF RIGET
Der er gået 26 år siden, at Lars Von Trier udsendte første del af sin kultserie ”Riget”. Og 23 år siden at anden og foreløbig sidste del af serien løb over de danske TV-skærme og gjorde generationer bange for at tage elevatoren på Riggshospitalet. Dengang endte serien med en masse løse ender, men måske bliver nogle af dem nu samlet op. Ifølge en pressemeddelelse fra Zentrop og Viaplay er det nu officielt, at Lars Von Trier vender tilbage med en tredje og sidste sæson af ”Riget”. Den afsluttende sæson har fået titlen ”Riget Exodus”. Optagelserne går i gang i 2021, og den skal efter planen have premiere i 2022. Sæson tre er lige som de to forrige skrevet af Lars Von Trier i samarbejde med Niels Vørsel. Og hvad kan vi så vente os? Flere af skuespillerne er døde, siden serien kørte i 90’erne, men ifølge Lars Von Trier vil rollerne være besat med en blanding af nye og gamle figurer. Og handlingen bliver den sædvanlige fortælling om mødet mellem det gode og det onde. ”Der er blevet uligevægt i godt og ondt! Grænsen er nået, i hvert fald på Riget….Men nemt og ublodigt ka’ jeg ikke bevidne, at det bliver at få verdens syv astrale låse dirket synkront op med lægeblod”, udtaler han kryptisk i pressemeddelelsen.

TO FILM AF DANSKE INSTRUKTØRER ER UDTAGET TIL SUNDANCE
Danske dokumentarfilm kommer også til at sætte deres præg på Sundace festivalen i 2021. Sidste år var det den danske dokumentarfilm ”Into The Deep” om ubådsmorderen Peter Madsens drab på journalisten Kim Wall, der blev udtaget til Sundace Festivalen. Nu er samme ære overgået to andre, danske dokumentarfilm, der begge er lavet af produktionsselskabet Final Cut For Real. Den ene er filmen ”Flugt” af instruktøren Jonas Poher Rasmussen. Filmen, der lige som Thomas Vinterbergs ”Druk” blev udtaget til filmfestivalen i Cannes, handler om danske Amin, der skal giftes med sin kæreste Kasper. Men under det succesfulde ydre bærer Amin på barske hemmeligheder fra sin fortid, da han flygtede fra Afghanistan som barn- Den anden film er ”President”, der følger det dramatiske valg i Zimbabwe i 2018, hvor landet afholdt sit første demokratiske valg efter det militære statskup mod Robert Mugabe. Instruktøren Camilla Nielsson har tidligere instrueret dokumentarfilmen ”Democrats” (2014), der ligeledes foregår i Zimbabwe.