FILMPRISER: Robert – Vindere 2021


Lørdag aften løb en af Danmarks store årlige film og tv-begivenheder af stablen. Her afholdt FilmAkademiet for 37. gang den årlige Robert-uddeling, hvor fagfolk fra branchen uddelte de 28 eftertragtede statuetter.

Det var festligt og galla-agtigt. Robert-uddelingen er det tætteste, at Danmark kommer på den prestigefyldte Oscar-overrækkelse. Og med Søren Høy som vært, blev prisshowet afviklet professionelt fra start til slut.

Alligevel var det ikke, som det plejer. På grund af corona-epixdemien måtte også Robert-showet ændre rammer. I stedet for et live publikum blev det hele streamet gratis online.

Ikke overraskende gik en stor del af Robert-statuetterne til to film: Thomas Vinterbergs berusende mænd-i-panikalder-drama ”Druk” og Anders Thomas Jensens velsmurte, filosofiske selvtægtsdrama ”Retfærdigheden Ryttere”.

I den indbyrdes konkurrence mellem de to trak ”Druk” det længste strå. Vinterbergs film vandt i alt fem statuetter for ”Årets danske film”, ”Årets instruktør”, ”Årets manuskript”, ”Årets klipper” og ”Årets mandlige hovedrolle”.

”Retfærdighedens ryttere” vandt på sin side i alt fire Robert-statuetter, nemlig prisen for ”Årets kvindelige hovedrolle”, ”Årets mandlige birolle”, ”Årets score” og ”Årets visuelle effekter”.

På tredjepladsen kom Christina Rosendahls gribende biografi over den danske diplomat Henrik Kaufmann ”Vores mand i Amerika”. Filmen vandt tre Robert-statuetter for ”Årets fotograf”, ”Årets scenograf” og ”Årets kostumedesigner”.

Robert-uddelingen er ikke blot en prisfest for filmbranchen. Den hædrer også TV-branchen. Og i år gjorde Pernille Fischer Christensens anmelder- og publikumsroste TV-serie ”Ulven kommer” rent bord. Den vandt således både prisen for ”Årets TV-serie” og for ”Årets mandlige hovedrolle”, ”Årets kvindelige hovedrolle”, ”Årets mandlige birolle” og ”Årets kvindelige birolle”.

Ikke mindst statuetten for ”Årets kvindelige hovedrolle” på TV-siden tiltrak sig ekstra opmærksomhed. Den gik nemlig til den kun 15-årige Flora Ofelia Hofmann Lindahl. Hun var den yngste, der nogensinde var blevet nomineret i denne kategori og også den yngste til at vinde kategorien.

”Det betyder meget, at jeg er den yngste. Det er vildt, og det er jeg meget stolt af at lægge navn til”, sagde Flora Ofelia Hofmann Lindahl efterfølgende til TV2 Øst.

I alt listen så over Robert-vindere 2021 således ud:

Årets Danske Spillefilm: Druk
Årets Instruktør: Thomas Vinterberg
Årets Originale Manuskript: Druk
Årets Kvindelige Hovedrolle:  Andrea Heick Gadeberg (Retfærdighedens ryttere)
Årets Mandlige Hovedrolle: Mads Mikkelsen (Druk)
Årets Kvindelige Birolle: Özlem Saglanmak (Shorta)
Årets Mandlige Birolle: Lars Brygmann: (Retfærdighedens ryttere)
Årets Børne- og Ungdomsfilm: En helt almindelig familie
Årets Dokumentar: Muldvarpen – Undercover i Nordkorea

Årets TV-serie: Ulven kommer
Årets Kvindelige TV-hovedrolle: Flora Ofelia Hofmann Lindahl (Ulven kommer)
Årets Mandlige TV-hovedrolle: Bjarne Henriksen (Ulven kommer)