SERIE: Agents of S.H.I.E.L.D – Marvel-universets gemte juvel

SMens turen i biografen efterhånden føles som et fjernt, gyldent minde, har mange i stedet vendt sig mod streaming-kanalernes bugnende udbud.  Det er her, at nye film i øjeblikket får premiere, hvis de overhovedet får det. Og det er her, at man kan falde over ældre film og serier, som man havde overset i første omgang.

For nylig beskrev jeg her på bloggen, hvordan Disney+ har lanceret den første af 12 nye planlagte Marvel TV-serier ”WandaVision”.

Det er dog ikke den første spin-off serie, som er udsprunget fra den store Marvel-franchise. Faktisk var der allerede helt tilbage i september 2013 premiere på en anden Marvel TV-serie: ”Agent of S.H.I.E.L.D.

Serien løb over hele 7 sæsoner med i alt 136 afsnit og sluttede først i august 2020.

Hvis man er fan af Marvel-universet er ”Agents of S.H.I.E.L.D” som en funklende, gemt skat, der bare venter på at blive gravet frem.

Serien starter umiddelbart efter begivenhederne i ”The Avengers” (2012), hvor S.H.I.E.L.D-agenten Phil Coulson blev dræbt af Loke.

Nu er han imidlertid på mystisk vis tilbage og bliver sat til at lede en tophemmelig S.H.I.E.L.D-gruppe. De bliver især brugt til at efterforske sager, hvor der er ekstraordinære kræfter på spil.

Ud over Coulson selv består gruppen af de nørdede forsker-agenter Fitz og Simmons, de to hårdtslående agenter Ward og May samt hackeren Skye.

Deres base er en ombygget Boeing C-17, der går under kælenavnet ”Bussen”. Og der er ikke bare tale om, at man har installeret en ekstra minibar. Flyet er komplet indrettet med både laboratorier, afhøringslokaler, lounge-områder, hangar med køretøjer og meget mere. Det perfekte udgangspunkt til hurtigt at rykke ud til missioner i alle egne af verden.

”Agents of S.H.I.E.L.D” er en unik størrelse af flere grunde. Først og fremmest er det ret enestående at se en serie, der elegant og totalt ubesværet kobler sig på hovedhistorien i de foreløbig 23 film, der udgør kernen i Marvel-franchisen.

Konstant er der referencer og gæsteoptrædende med nogle af de kendte figurer i filmene, lige som filmenes handling får afgørende betydning for seriens. Det gælder ikke mindst ”Captain America 2: The Winter Soldier” (2014), hvor det viser sig, at S.H.I.E.L.D er blevet infiltreret af deres ærkefjender, den nazi-inspirerede terrororganisation Hydra.
Endnu mere unikt er den udvikling, der sker med hovedkaraktererne undervejs både på den gode og den mindre gode måde. Ingen er således entydige. Nogle viser sig at være noget helt andet og mørkere, end de udgiver sig for. Andre kæmper for komme overens med deres fortid og atter andre opdager, at de slet ikke er det, som de troede, at de var.

Som små og store bomber detonerer hovedpersonernes mysterier undervejs. Det gælder blandt andet Phil Coulson selv og hans genopstandelse fra de de døde, der spiller en central rolle. Hvad der starter i første afsnit som en gruppe spioner, der efterforsker en hackergrupper ender som en intergallaktisk gruppe desertører, der forsvarer Jorden med en blanding af superkræfter og biotekniske lemmer – næsten som Avengers selv.

Så velkommen ombord til en på alle måder forrygende flyvetur.

Agents of S.H.I.E.L.D – 5.712 minutter – USA – Skaber: Joss Whedon, Jed Whedon og Maurissa Tancharoen – Medvirkende:  Clark Gregg, Ming-Na Wen, Chloe Bennet, Elizabeth Henstridge, Iain De Caestecker, Brett Dalton m.fl.