BERLINALEN 2021 DAG 5 – Satirisk rumænsk festivalfilm vinder guldbjørnen

Så skete det. Som en juleaften, der bliver afviklet i lyntempo for at nå frem til uddelingen af gaver, er dette års Berlinale foregået i galop. Og fredag ved middagstid tikkede juryens afgørelse så ind i mailbakken hos alverdens medier.

Og minsandten om ikke guldbjørnen gik til den løsslupne og satiriske rumænske film ”Bad Luck Banging or Loony Porn”. Et valg der er lige så dristigt som fuldt fortjent.

Filmen om en skolelærerinde, der får lækket en privat sexvideo starter med fuldbyrdet porno og ender med, at den krænkelsesparate folkedomstol får en dildo langt ned i halsen.

Mere provokerende eller højaktuelt kan det næsten ikke blive. Og for en festival, der altid har brystet sig af at levere politiske budskaber og kant, var den derfor det oplagte valg.

Eller som juryen selv udtrykte det:

”Guldbjørnen går til en film, som har den sjældne og væsentlige kvalitet af et varigt kunstværk. Den fanger selve indholdet og essensen, sindet, kroppen, værdierne og det rå kød i dette øjeblik i vores tid lige nu. Af netop dette øjeblik i menneskets eksistens. Det gør den ved at provokere tidsånden, slå den og udfordre den til en duel. Og mens den gør det, udfordrer den samtidig det nuværende øjeblik i filmhistorien og ryster med samme kamerabevægelse vores sociale og filmmæssige konventioner. Det er en gennemarbejdet men samtidig vild film, klog og barnlig, geometrisk og levende og upræcis i ordets bedste betydning. Den angriber tilskueren og fremkalder uenighed, men efterlader ingen med en sikkerhedsafstand.”

Den næststørste pris – sølvbjørnen, juryens pris – gik lige så fortjent til den japanske instruktør Ryusuke Hamagushis ”Wheel of Fortune and Fantasy”, der er bygget op om en række møder mellem mennesker. På den måde indfriede Hamagushi det potentiale, han allerede demonstrerede for seks år siden i sin gennembrudsfilm ”Happy End” (2015)

Som begrundelse fremhævede juryen blandt andet, at film begynder der, hvor dialoger og ord mellem mennesker normalt slutter. Og at Hamagushis ord er substans og musik på samme tid.

”Til at starte med ser det undseeligt ud: En mand og en kvinde, nogle gange to kvinder, står i et rum med hvide vægge. Og så bevæger scenen sig fremad, og mens den gør det, føler du pludselig, at hele universet inklusive dig selv, står sammen med dem inden i dette simple rum.”

Næst i rækken kom sølvbjørnen, juryens andenpris, som i år gik til den over tre timer lange og dybt fængslende dokumentar ”Herr Bachmann und seiner Klasse” om en enestående lærer i en 6. klasse.

”Som instruktøren viser via sin film er denne lærer unik. Han omskaber, opbløder og skaber menneskelighed. Og hans humanisme gør et system, der ellers er i krise – vores europæiske uddannelsessystem. Filmen viser, hvor langt man kan gå og nå med simpel respekt og oprigtig kommunikation og med den magi, som alle store lærere besidder: At få tændt en lidenskabelig flamme i eleverne ved at aktivere deres fantasi.”

Samlet set fordelte priserne sig således:

Guldbjørnen
”Bad Luck Banging or Loony Porn” (Radu Jude)

Sølvbjørnen – Juryens pris
” Wheel of Fortune and Fantasy” (Ryusuke Hamagushi)

Sølvbjørnen –Juryens andenpris
”Herr Bachmann und seiner Klasse” (Maria Speth)

Sølvbjørnen –Bedste hovedrolle
Maren Eggert (Ich bin dein Mensch)

Sølvbjørnen – Bedste instruktør
Dénes Nagy (Natural Light)

Sølvbjørn – Bedste manuskript
Hong Sangsoo (Introduction)

Dermed er det næsten slut på en på alle måder usædvanlig Berlinale, hvor jeg for andet år i træk ikke var i Berlin. En Berlinale, der blev oplevet via hjemmecomputeren – et format der trods sine  begrænsninger viste sig at have sine fordele, og som sikkert for nogle er at foretrække frem for trængslen i køerne på en normal festival.

Jeg takker for, at I endnu engang har gjort mig selskab på ”rejsen”.