SERIE: The Falcon and the Winter Soldier – Bliver den næste Captain America sort?

Hvad gør en soldat når han ikke længere er i krig? Og hvad gør et land, når de ikke længere har deres sædvanlige superhelt til at promovere tryghed over for borgerne?

Begge spørgsmål er centrale i den anden af Marvel Studios 12 nye TV-serier ”The Falcon and the Winter Soldier”. Samtidig giver serien mulighed for at sætte fokus på to af den gigantiske Marvel-franchise mindre fremtrædende figurer: Sam Wilson – bedre kendt som The Falcon – og James ”Bucky” Barnes alias The Winter Soldier.

Marvel har selv sagt, at de nye TV-serier både stillistisk og indholdsmæssigt kommer til at bryde fundamentalt med, hvad Marvel Studios tidligere har gjort, og indtil videre holder det. ”Wandavision” (2020) var en historie om sorg og hvordan sorgen over Visions død havde drevet Wanda ind i et mentalt fængsel.

”The Falcon and the Winter Soldier” bevæger sig i samme retning. Efter begivenhederne i ”Avengers: Endgame”(2019) og tabet af Captain America skal Sam Wilson både håndtere sin families finansielle problemer og regeringens forventning om, at han vil overtage rollen og skjoldet efter Steve Rogers.

Da han takker nej efterlades nationen midlertidigt i et vacuum, for man han brug for nogen til at tackle de nye udfordringer, nu da halvdelen af jordens befolkning er vendt tilbage efter at have været forstøvet i fem år.

På samme måde slås Bucky Barnes med eftervirkningerne efter at have været verdensherredømme-organisationen Hydras nådesløse supersoldat og lejemorder i mange år og ønsket om at hævne sig på dem, der kontrollerede ham.

Da nogen begynder at lave flere supersoldater, bliver Wilson og Barnes nødt til at arbejde sammen for at løse mysteriet. Først nødtunget siden med stigende effektivitet.

Barnes mener, at Wilson har svigtet ved at nægte at tage over efter Captain America. Deres indbyrdes hakken på hinanden som et gammelt ægtepar er kostelig – ikke mindst under en fælles terapi-session.

Men ”The Falcon and the Winter Soldier” er ikke bare et action-spiondrama. Serien har således ingen problemer med at svinge sig op på svimlende visuelt Marvel niveau med velkoreograferede jagter i luften og på landevejen.

Samtidig tør ”The Falcon and the Winter Soldier”  godt udforske kontroversielle, moderne temaer som for eksempel race. Det er ikke kun i serien, at The Falcon slås med dilemmaet omkring, om den næste Captain America kan/skal være sort. Hvis det sker – og det kan det sagtens nå at gøre endnu – så vil det også give genlyd i den virkelige verden, hvor Marvels kæmpefranchise er en vigtig kulturbærer og –skaber.

Da Wilson i første omgang siger nej til tilbuddet om at bære det kendte superhelteskjold, bliver elitesoldaten John Walker i stedet udnævnt til den nye Captain America. Men allerede nu står det klart, at han metodemæssigt er på vej ud i en gråzone, som Steve Rogers aldrig ville have billiget.

”The Falcon and the Winter Soldier” er indtil videre planlagt til at løbe over seks afsnit og vises hver fredag på Disney+.

The Falcon and the Winter Soldier – cirka 300 miniutter – USA – Instruktør: Kari Skogland – Medvirkende: Sebastian Stan, Anthony Mackie, Wyat Russell, Erin Kellyman, Daniel Brühl m.fl