FILMPRISER: Malisisk instruktør vandt CPH:DOX

Efter foreløbig 10 dages dokumentarfilmsfestival blev vinderne af dette års CPH:DOX udnævnt fredag aften.

Det blev den malisiske instruktør Ousmane Samassekou’s ”The Last Shelter”, der løb med førstepladsen i festivalens hovedkonkurrence DOX:Award, som i år omfattede 15 film.

I alt blev 11 film præmieret i CPH:DOX seks internationale konkurrencer – heraf fem såkaldte special mentions.

Vinderfilmen er en sanselig fortælling om eksilets melankoli. Den malisiske by Gao har i årtier været et fredeligt helle for afrikanske rejsende. Her, på kanten af Sahel-ørkenen, ligger Migranternes Hus, som hvert år er et midlertidigt hjem for tusindvis af mennesker. De håbefulde, der er på vej mod Europa. Og dem, der ikke havde heldet med sig, og nu er på vej tilbage til deres hjembyer og familier.

Det er her, at Ousmane Samassekou har filmet og lyttet med, når to unge pige og en midaldrende kvinde ligger i et lille værelse og udveksler drømmerier og historier – eller når unge mænd ser wrestling på tv.

Om baggrunden for valget udtaler juryen:

“Årets Dox:Award går til en dybdegående film, som fører os til et øde landskab fuld af spørgsmål. Filmen viser med sin kærlige portrættering en episk skildring af utrolige individer, som står overfor at skulle vælge, om de vil satse livet i søgen efter en drøm. Dette er en film, som udfordrer vores forståelse af tid og mening. Filmens skala og omfang er enormt, men på samme tid er filmen nærværende og blid. Filmens fremstår med sin kompleksitet, tålmodighed og integritet som et oprør mod den evige kolonisering på film.”

Priserne på CPH:DOX fordelte sig således:

DOX:Award: The Last Shelter
Special Mention: Our Memor Belongs to Us

F:Act Award: When a City Rises
Special Mention: All Light Everywhere

Nordic:Dox Award: Julia&I
Special Mention: Skyggebarn

New:Vision Award: All of Your Stars are but Dust on My Shoes
Special Mention: Listen to the Beat of our image

Next:Wave Award: You and I
Special Mention: Holgut

Politiken Danish: Dox Award: Klub Kranium

Men dermed er CPH:DOX langt fra slut endnu. For det første kan man forsat se de vindende film på festivalens online-streamingplatform dox.online. Og fra den 6. til den 12. maj bliver både de og resten af de 120 konkurrencefilm vist i biograferne, når de genåbner.

”Dette års festival har været en stor digital oplevelse for os. Der er blevet åbnet op for en masse nye, digitale muligheder, og vores publikum har støttet CPH:DOXved at se filmene på vores streamingplatform.”

”Men samtidig glæder vi os rigtig meget til at vende tilbage til biograferne. Jeg kan ikke forestille mig nogen bedre måde at genåbne biograferne, siger CPH:DOX’ programdirektør Niklas Engstrøm.

Biografdelen af CPH:DOX kommer også til at indeholde en ekstra verdenspremiere. Det drejer sig om Gabin Rivoires portrætfilm ”Laurent Ganier: Off the Record” om en af house-musikken helt store navne, der følger Ganiers karriere som mixer, DJ og producer fra starten af 80’erne til nu.