Filmanmeldelse: Ekstra Bladet uden for citat – Spændende og højaktuelt indblik i Danmarks mest kontroversielle avis

Ekstra Bladet uden for citat

5 popcorn

Det er en dobbeltbundet titel, som Mikala Krogh har givet sin dokumentarfilm om Danmarks mest kontroversielle dagblad.

Når noget bliver sagt ”uden for citat” signalerer det som regel en særlig fortrolighed mellem en kilde og en udvalgt journalist. Oplysninger der ikke kan siges offentligt, men leveres som baggrundsviden bag lukkede døre og for slukket mikrofon.

Men i ”Ekstra Bladet uden for citat” gør Mikala det stik modsatte. Hun sender kameraet ind bag de normalt lukkede døre til redaktionslokalerne og eksponerer de journalister, der ellers lever af at eksponere andre.

Alene dette sjældne indblik i journalisternes verden gør filmen interessant. Det er, som man ville have sagt i en andel del af branchen, ”rigtig godt TV”. At filmen så ydermere er optaget under et af Ekstra Bladets mest turbulente år, med styrtdykkende oplagstal og kontroversielle sager, gør den bestemt ikke mindre seværdig.

Hvem husker således ikke sagen om sømændene Søren og Eddy, der sad som gidsler hos somaliske pirater i ikke mindre end 838 dage. Et tal vi kender, fordi Ekstra Bladet kørte en lang og højlydt kampagne på sagen og senere blev beskyldt for at have været medvirkende til, at gidseltagningen trak i langdrag.

Her ser vi for første gang den anden side. Følger beslutningerne og diskussionerne om at gå ind i sagen. Kigger med over skulderen i de dramatiske 30 minutter, hvor søfolkene var alene på en somalisk strand, efter at piraterne havde trukket sig tilbage, og hvor Ekstra Bladets redaktion lå i intenst kapløb med TV2 om at komme først med nyheden om deres frigivelse. Og lever med, når sejrens sødme bliver forvandlet til sur galde, da den ene af sømændene indklager Ekstra Bladet for pressenævnet.

Filmen sætter ikke kun fokus de store sager. Vi følger også en af bladets unge praktikanter, når hun sendes ud for at tale med familien til en toårig dreng, der er styrtet ned fra en altan. Og vi er med, da hun senere modtager sin første klage fra Region Hovedstaden.

”Den havde jeg ikke set komme”, siger hun midlertidigt rystet, mens to ældre, garvede journalister kommer med beroligende ord. De har tydeligvis været der mange gange før.

Mikala Krogh får dygtigt demonstreret denne forråelse i små glimt, lige som hun afdækker den gråzone, som journalisterne ofte bevæger sig i mellem at være sandhedsvidner og sensationsjægere.

Sagen med de danske søfolk demonstrerer således, hvor uhåndterlig og aldeles subjektiv en størrelse, sandheden er. Alle kører med hver deres dagsorden, og på samme måde kan man også bedømme filmen. Den foregiver at fremstille virkeligheden, men selv om der i efterteksterne står, at Ekstra Bladet ikke har flyttet så meget som et komma, ved vi som tilskuere reelt intet om, hvor meget kameraets tilstedeværelse har påvirket de medvirkendes måde at agere på, eller om Ekstra Bladets og redaktør Poul Madsens begrundelse for at stille op.

Det mest interessante ved Mikala Kroghs dokumentarfilm er imidlertid ikke sagerne, men den intense kamp for overlevelse, der foregår i kulissen. På få år er oplaget på Ekstra Bladets trykte avis således styrtdykket fra over 140.000 til under 45.000 om dagen.

Hvordan får man vendt denne udvikling, når billedet er det samme overalt i branchen, og når ingen – heller ikke i udlandet – har fundet en løsning? Ekstra Bladet forsøger sig med både personalenedskæringer, specielt ekstra-materiale på deres hjemmeside, som læserne kan abonnere på, samt en TV-kanal.

Alt sammen meget godt, men det redder ikke papirudgaven på hverken den lange eller mellemlange bane. Ekstra Bladet har landets 5. mest benyttede hjemmeside, der kun overgås af google og facebook og windows. Alligevel forlader man biografen med fornemmelsen af at have overværet gravskriften over den trykte avis, der i 110 år har turdet, hvor andre tav.

På den måde er ”Ekstrabladet uden for citat” et spændende og højaktuelt indblik i danmarks mest kontroversielle avis.

Ekstra Bladet uden for citat – 95 minutter – Danmark – Instruktør: Mikala Krogh – Medvirkende: Poul Madsen, Steen Larsen, Kristian Kornø, Karen Bro m.fl.